Çorum'da hasat sezonun başlamasıyla birlikte biçerdöver kontrolleri de başladı.

Biçerdöver kontrollerini yerinde inceleyerek hem üreticiler hem de biçerdöver operatörleri ile görüşen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yusuf Şahinbaş, yaptığı açıklamada; "Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak biçerdöver kontrollerinin titizlikle yapılması amacıyla il genelinde 40 teknik elemanla 18 ekip oluşturarak biçerdöverlerin arazide sürekli kontrolünü yapacağız. Çiftçilerden istirhamımız bu konuda ekiplerimize yardımcı olmalarıdır. Bu yapılan işin aynı zamanda kendi menfaatlerine olduğunu unutmamalıdırlar" dedi.

İl Müdür Vekili Yusuf Şahinbaş ayrıca üreticilerin sorunlarını ve isteklerini dinleyerek, gerekli bilgilendirmelerde bulundu.

Yusuf Şahinbaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Dünyamızda ve özellikle ülkemizde insanın beslenmesinde en önemli temel gıdanın tahıl ve tahıldan elde edilen ürünler olduğu herkesin malumudur. Birim alandan elde edilen tahıl üretiminin artırılması için yapılan çalışmaların yanısıra gerçekleşen üretimin en az kayıpla ve daha kısa zamanda ekonomiye kazandırılması gerekmektedir. Hasat olgunluğuna erişen ürün zamanında ve iyi ayarlanmış biçerdöverlerle tekniğine uygun bir şekilde hasat edilmelidir. İşte bu aşamada İl Müdürlüğü olarak İlimizde hasat sezonun başlamasıyla biçerdöver kontrollerine başlamış bulunmaktayız.

Alınteri ve emek harcayarak yetiştirdiğiniz ürününüze sahip çıkınız ve yaptığınız emeği küçümsemeyiniz. Biçerdöver sahip ve operatörlerinin art niyet olmasa bile hububat hasadı sırasında dane kayıplarına sebebiyet vermelerine göz yummayınız.

Biçerdöver ile hasatta ortaya çıkan dane kayıpları hiç şüphesiz ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira zarara neden olmaktadır. %1 oranındaki dane kaybı dahi 180.000 ton hububatın tarlada bırakılması demektir.

Bu kayıpların asıl nedeni teknik bilgi yetersizliğinden, biçerdöver ayar ve bakımlarını yeterince yapılmaması, aşırı kazanç isteğiyle hızlı ve yüksekten biçim yapılmasıdır.

Biçerdöverle hasatta meydana gelecek ürün kayıplarının önlenmesinde en büyük görev ürün sahiplerine yani sizlere düşmektedir. Çünkü işin başında siz varsınız ve hasadın başından sonuna kadar takip edebilme imkânına sahipsiniz.

Bu nedenle;

Hasat olgunluğuna gelmeyen ekinlerinizi hasat ettirmeyiniz.

Hasada başlama ve bitiş saatlerini günün hava şartları ile mahsulün nem oranını dikkat alarak belirleyiniz.

Biçerdöver operatör belgesi olmayan ehliyetsiz kişilere hasat yaptırmayınız.

Hasat esnasında biçerdöver sürücüsünün yanında değil, daima biçerdöverin arkasında olup, dane kaybını kontrol ediniz.

Eğer biçerdöverin dane kaybına neden olduğunu tespit ederseniz operatörü ikaz ediniz. Bu konuda gerekirse Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinden yardım isteyiniz. Gereğinden fazla hız yaptırmadan ürünü dipten biçtiriniz ki, hem dane hem de sap kayıplarını önleyiniz.

Arpa hasadını tamamlamış biçerdöverlerin, gerekli temizliği yapılmadan buğday hasadına başlamasına müsaade etmeyiniz.

Fazla dane kaybına neden olan sürücüleri Gıda Tarım ve Hayvancılık İl veya İlçe Müdürlüklerine bildiriniz.

Nasıl ki, "damlaya damlaya göl oluyorsa", üründe de "dane dane ton olur." Ürününüz bol, hasadınız bereketli olsun."