Sözleri ve bestesi Kadri Şençalar’a ait çok sevdiğim bu Hicaz şarkının sözleri;

Görmedim ömrümün asude geçen bir demini,

Çekerim hep o siyah gözlerinin matemini,

Hasretinden inlediğim çekti benden elini,

Çekerim hep o siyah gözlerinin matemini…

olacaktı, ben “ Görmedim ülkemin asude geçen bir demini” olarak değiştirdim.

Belalı coğrafya olarak tanımladığım Anadolu’da ülke olarak hep sorunlu zamanlar yaşadık ve maalesef yaşamaya da devam ediyoruz.

Antalya Serik lisesinde öğretmenlik yaparken Serik lisesi müdürlüğüne atanmıştım. Sanırım 1975’teydi. O zamanlar meşhur bir Antalya milletvekili “Çorum’lunun Antalya’da ne işi var?” diyerek görevimi engellemişti. Bu hayatımda tanık olduğum ülkemin bir arızasıydı.

1979 yılında öğretmenlikten istifa ederek Mobil Oil Türk A.Ş,ne girdim ve Batman’a gittim.

O yıllarda ülkede iktidar bunalımından kaynaklanan korkunç bir akaryakıt sıkıntısı yaşanıyordu. Bizler, Mobil, Shell ve BP olarak rafineriden kotayla verilen akaryakıtı bayilerimize adaletle dağıtırken, Petrol Ofisi aynı hassasiyeti göstermiyor ve maalesef rüşvetle dağıtım yapıyordu. Bu da bizzat yaşayarak tanık olduğum korkunç bir arIzaydı.

Bir gün makine yağı ambarımızda çalışan bir işçimizin yaşlı babası büroya geldi.

Amcanın İki gözü de görmüyordu. Haline çok acıdım. Akşam Ağrı’ya gidecekmiş.

Hemen Diyarbakır Tıp Fakültesinde okuyan Serik lisesinden öğrencim Ali Öz’ü telefonla aradım. “Ali, burada yakın zamanda iki gözü de kör olmuş bir amca var, nasıl yardımcı olabiliriz evladım?” dedim. Ali “Hocam ben göz doktoru ile görüşeyim, seni ararım” dedi. Bir saat sonra Ali Göz doktorunu telefona verdi. Doktor, “Mehmet bey, duydum ki Mobil’ ciymişsiniz, Diyarbakır Tıp fakültesi yakıtsızlıktan perişan durumda, hastalar soğuktan donuyor, bana bir fıçı gaz gönderin amcanın gözlerini ameliyat edeyim” dedi.

Ben de “Doktor bey, gaz size feda olsun, hemen size iki fıçı gaz gönderiyorum” dedim. Hemen Urfa’ya giden bir tankerin üstüne iki fıçı gaz yükleyerek hastaneye yolladım.

Ertesi sabah şirket arabamla amcayı ve oğlunu Diyarbakır’a götürdüm. Sağ olsun sevgili öğrencim Ali Öz bizleri karşıladı. (Şimdi Ali Alanya’da emekli genel cerrah Tabip Albay) Amcayı oğluyla beraber hastaneden doktorlara teslim ettik.

Bir hafta içinde amca iki gözünden de ameliyat olmuş ve görmeye başlamıştı. Sanırım iki gözü de kataraktan kapanmıştı. Amca büroya gelince gören gözlerinden boşanan gözyaşları içinde beni kucakladı ve ellerime sarıldı. Öylesine duygulanmıştık ki, amca, oğlu, ben ve yardımcım Urfa’lı Mahmut Yılmaz gözyaşlarımızı tutamamıştık.

12 Eylül 1980 ihtilali sonrası Kurtalan Ekspresi Kurtalan’a varmadan soyulmuştu. Soyguncular bir kadın yolcunun boynundaki altınları almaya kalkınca makinist, “Kadının göğsüne el atmak ayıptır kardeşim” deyince makinisti de öldürmüşler, trenden inerken de “Kenan’a (Kenan Evren) selam söyleyin” diyerek kaçmışlardı.

Soygundan bir hafta kadar sonra bir gece Batman Cumhuriyet Savcısı Çorum lisesinden arkadaşım Tuğdur Yazgan ve Sağlık Ocağı doktoru Osmancık’lı arkadaşım Dr. İsmail Gökgöz’le Batman Rafinerisi içinde bahçede havuz başında oturuyoruz.

O yıllarda Batman bizim açımızdan Çorum’lulardan soruluyor!

Gece yarısı bir asker gelerek selam çaktı ve doktor İsmail beyin kulağına bir şeyler söyledi. İsmail Gökgöz aceleyle askerle beraber gitti. Yarım saat sonra da aynı asker gelerek savcının kulağına bir şeyler söyledi, savcı da askerle beraber gitti.

Ben çok şaşırdım ve merakla arkadaşlarımı beklemeye başladım. Saat iki de gelen arkadaşlar, “tren soygununu yapanlardan Kenan’a selam söyleyen soyguncunun yakalandığını ve jandarmayla girdiği çatışmada öldürülmüş olduğunu “ söylediler.

Doktor’la savcı Alay komutanı Albay tarafından ölüm raporunu imzalamak için çağrılmışlar.

Havasına, suyuna, taşına, toprağına hayran olduğum memleketimde asude bir hayat sürmek mümkün mü?

ŞİMDİ SÖZ BİLGE BAADİN’DE;

1—Kadınlar duyduklarına aşık olur, erkekler se gördüklerine. Bu yüzden kadınlar makyaj yapar, erkekler yalan söyler. ( Cemal Safi)

2—Hayatınızda karışıklık istemiyorsanız kural basit. Eşyaları aldığın yere, insanları hakettiği yere koyacaksın.

3—İyi insan aklından hiç kötülük geçirmeyen saf insan değildir. İyi insan, her şeyin farkında olup, iyiliği tercih edendir.

4—Önemli olan sözler değil davranışlardır. Sevdiğini söyleyen biri yerine sevgisini gösteren birine inanın. (Erich Fromm)

5—O kadar cahilsiniz ki, dininiz var diye ahlaka ihtiyacınız kalmadığını sanıyorsunuz. ( Nikola Tesla)

31 Atalık 2021 / Mehmet Özata