Çorum’da, koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan filyasyon ekiplerince belirlenen kişilere yapılan testler ve uygulanan kısıtlamar, pozitif vaka sayısı ve koronavirüs vefat sayılarını düşürdü. Normalleşme sürecinde ile beraber vaka sayılarında artışlar yaşanırken, bu artışın vefat sayılarının yansımaması teselli kaynağı oldu.

ÇORUM’DA KASIM AYINDA 251 VE ARALIK’TA 275 KİŞİ KORONAVİRÜSTEN VEFAT ETTİ

Yaptığımız araştırmalara sonucu edindiğimiz bilgilere göre; Çorum'da Kasım ayında 251 kişi koronavirüs nedeniyle vefat ederken, Aralık ayında ise 275 kişi korona virüs nedeniyle hayatını kaybetti. Aralık ayın da ülke genelinde alınan korona virüs tedbirleri Çorum’da da etkisini göstererek vefat sayılarında büyük düşüş yaşanmasını sağladığı. Çorum’da Covid-19 salgını nedeniyle Ocak ayında 64 kişi vefat etti. Alınan tedbirlerin etkisi gün geçerken artarken, bu olumlu etki Şubat ayına da yansındı. Şubat ayında Çorum’da 20 kişi Covid-19 nedeniyle vefat etti.

KADEMELİ VE YERİNDE NORMALLEŞME SÜRECİ OLUMSUZ ETKİLEDİ

2 Mart 2021 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından İçişleri Bakanlığı’nın 81 ile gönderdiği ‘kademeli ve yerinde normalleşme süreci’ genelgesi ile bazı kentlerde sokağa çıkma yasağı kaldırılmış ve normalleşme süreci başlatılmıştı.

Çorum’da azalan vakalar sonucu uygulanan kısıtlama ve yasaklarda da Çorum Valiliği tarafından kaldırılmıştı.

Normalleşme süreci ile beraber açıklanmaya başlanan illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarında Çorum, 20 - 26 Şubat tarihleri arasında 28 iken, 20 - 26 Mart haftasında vaka oranı 232.77'ye yükseldi. Bugün açıklanan 27 Mart-2 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarına göre Çorum'un vaka oranı 322.56 fırladı.

ÇORUM’DA 130 POZİTİF VAKA TEDAVİ GÖRÜYOR, 32 KİŞİ VEFAT ETTİ

Çorum’da artış gösteren koronavirüs vaka oranları Mart ayı raporuna da yansıdı. Mart ayında Çorum’da koronavirüs tedavisi gören 32 kişi vefat ederken, bugün itibari ile hastanelerde 130 kişi koronavirüs tedavisi görüyor.

Normalleşme süreci ile beraber açıklanmaya başlanan illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarında Çorum, 20 - 26 Şubat tarihleri arasında 28 iken, 26 Şubat - 5 Mart tarihleri arasında 44'ü gördü. 6 - 12 Mart tarihleri arasında 73 iken 13 - 19 Mart tarihleri arasında 138'e yükselmişti.

20 - 26 Mart haftasında illere göre 100 bin kişiye düşen Covid-19 vaka sayısının da Çorum'un koronavirüs vaka oranı 232.77'ye yükselirken, 27 Mart-2 Nisan arasında illere göre her 100 bin kişide görülen Kovid-19 vaka sayılarına göre Çorum'un vaka oranı 322.56 fırladı.

KORONAVİRÜS HARİTASI KIZARMAYA BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs nedeniyle geliştirdiği Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasında kısıtlamalar ve yasaklarla ile yeşil renkli alanlar artmaya başlamıştı.

Son dönemlerde vakaların azalma eğiliminde olduğu Çorum'da kontrollü normalleşme kapsamında vaka sayılarında artış yaşanarak, daha önce açık renkle gösterilen harita, tekrar kırmızı renkle gösterilmeye başlandı.

VALİ MUSTAFA ÇİFTÇİ UYARMIŞTI

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, korona virüs salgınında 3.dalganın yaşandığını belirterek, “Vaka sayılarındaki artışlar hastanelerdeki yatış oranlarına, entübe oranlarına aynı şekilde vefat sayılarına yansımadı. Hastanemiz şu anda yükü kaldırabilecek durumda. Her ne kadar kırmızı bölgeye geçmiş olsak da alınan tedbirlere uyarak virüsü alt edebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

2 Mart’tan itibaren Türkiye’de kontrollü sosyalleşme, normalleşme döneminin başladığını hatırlatan Vali Çiftçi, “Kontrolleşmenin ilk başladığı dönemde Çorum’da vaka sayısı 100 binde 28 iken sarı riskli iller arasında yer alıyorduk. Ardından bir hafta sonra tablo yenilendiğinde vaka sayımız 100 binde 44, sonra 100 binde 74 bir sonraki geçtiğimiz hafta ise 100 binde 138’e yükseldi. Şu anda vaka sayımız 100 binde 164. Sarı bölgeden önce turuncu bölgeye, sonrasında ise kırmızı bölgeye geçmiş olduk. Vaka sayılarındaki artışlar hastanelerdeki yatış oranlarına, entübe oranlarına aynı şekilde vefat sayılarına yansımadı. Hastanemiz şu anda yükü kaldırabilecek durumda. Her ne kadar kırmızı bölgeye geçmiş olsak da alınan tedbirlere uyarak virüsü alt edebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

"3. DALGAYI YAŞIYORUZ"

Korona virüs vakalarının ülke genelinde yükseldiğine vurgu yapan Vali Çiftçi, “Vaka sayılarının sadece Çorum’da yükselmiyor. Daha önce sarı ve mavi bölgede yer alan illerimizin turuncu ve kırmızı bölgede yer aldığını görüyoruz. Tüm Türkiye’de 3’üncü bir dalgayı yaşıyoruz. Mutant virüsünün biraz yayılım hızından da kaynaklanıyor. Tüm Türkiye’yi etkileyen bir durum var. İlimizde de yansımalar var. Özel bir spesifik açıklaması yok bunun” şeklinde konuştu.

KISITLAMALAR GERİ GELDİ

29 Mart'ta gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından Türkiye'nin yeni koronavirüs risk haritası açıklanırken, artan vakalar sonrası Çorum'da dahil olmak üzere 58 ilin kırmızı kategoride olması yeni kısıtlamaları ve düzenlemeleri de beraberinde getirdi. Alınan kararlara göre, Çorum'da sokağa çıkma kısıtlamasında değişikliğe gidildi. 
Mart ayıyla birlikte başlayan normalleşme süreciyle paralel artan vaka sayıları sonrası korkulan oldu ve Çorum kırmızı kategoride yer aldı. Bu gelişmeler sonrası yeni tedbirler ve kısıtlamalar da geldi. Alınan karara göre, kırmızı illerde sadece pazar günü uygulanan yasak artık cumartesi ve pazar şeklinde uygulanıyor.
Hafta içi ise, saat 21:00-05:00 arasında yine sokağa çıkma kısıtlaması uygulanıyor.