Normalleşme süreci ve Kurban Bayramı dolayısıyla dün 1162’ye yükselen vaka sayımız bugünde yapılan testler sonucu 1247’ye fırladı.

7 Ağustos Cuma itibariyle Çorum’da 369 test yapılmış, yapılan testler sonucunda 70 yeni pozitif vaka tespit edilmişti. Koronavirüs tedavisi gören 2 hastamızın vefat etmesiyle de koranavirüsten kaynaklı vefat sayımız 12’ye fırlamıştı. Dün Çorum’un koronavirüs tablosu: 369 test, 2 vefat, 70 yeni vaka ve 27 iyileşen hastaydı. Tedavi altına alınan toplam 478 vakanın 156’sı Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastane’sinde normal serviste tedavi görürken, durumu ağırlaşan 10 hastanın 4’ü yoğun bakım servisinde, 6’sı ise solunum sıkıntıları olmasından dolayı entübe servisinde tedavi görmekteydi. Yine pozitif olan 312 kişi ise, evlerinde veya yurtlar gibi özel alanda tedavi altına alınmıştı.

Çorum’da her 13 kişiden birinde koronavirüs çıkıyor

8 Ağustos itibari ile bugün Çorum’da 403 test yapıldı. Yapılan testler sonucunda ise 85 yeni vaka tespit edildi. Bugün itibari ile Çorum’da tedavi altına alınan hasta sayımız 552’ye fırladı.

Çorum’da koronavirüs tablosu gün geçtikçe çok daha kötü haller alıyor. Test sayısının son 1 haftadır artmasıyla beraber vaka sayıları da aynı orantıda yükselmeye devam ediyor. Çorum da 8 Ağustos Cumartesi günü itibari ile koronavirüs tablosu; 403 test, 85 pozitif vaka tespiti, 11 iyileşen hasta olarak gerçekleşti.

Çorum’da bugün test yapılan her 4 kişiden biri pozitif çıkarken, koronavirüsün ilk görüldüğü andan itibaren yapılan toplam test sayısına göre ise her 13 kişiden birinin testi pozitif çıktı.

Çorum’da bugün 403 testte tespit edilen 85 yeni koronavirüs vakası ile bugün itibari ile hastane de veya özel alanlarda tedavi altına alınan pozitif vaka sayımız 552’ye yükseldi. 552 vakadan 165 tanesi Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi görürken, 375’i ise pozitif olup evlerinde veya yurtlar gibi özel alanlarda tedavi görüyor. Durumu ağır olan 6 hastamızın yoğun bakımda tedavisi sürerken, solunum sorunları olan ve durumları ağırlaşan 6 hastamız da entübe servisinde tedavi altında.

Çorum’da koronavirüsün ilk görüldüğü andan itibaren toplam da 17 bin 268 test yapıldı. Yapılan testler sonucunda 1247 vaka tespit edildi. Tespit edilen vakalardan 683 şifa ile iyileşirken, 12 hastamız ise hayatını kaybetti.

DÜĞÜN VE NİŞANLAR İPTAL EDİLSİN, VATANDAŞTAN ÖNCE YETKİLİLER BİLİNÇLENSİN

Çorum'da tehlike çanları bugün de yapılan testler sonucunda çalmaya devam ediyor. Koronavirüs'ün görülmeye başlandığı ilk günden beri Çorum'da yapılan test sonuçlarına göre test yapılan her 14 kişiden birinde koronavirüs pozitif çıktı. Çorum'da test sayısının azlığı yüzünden bir kaç hafta önce test yapılan her 32 kişiden birinde koronavirüs pozitif iken, artan test sayıları ile beraber bu oran da kademeli olarak 14.5'de 1 oranına kadar yükseldi. Nüfusa oranla yapılan günlük ve toplam test sayısının azlığı ve test sonuçlarına yansıyan vaka sayısının yüksekliği Çorum’da dehşet saçıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın her gün açıkladığı ülke geneli vaka ve test sayılarına göre, her 50-55 kişiden birinde koronavirüs pozitif iken, Çorum'da hem günlük bazda hem de toplamda yapılan az test sayısına göre bile ülke ortalamasının üç katının bile üzerinde seyretmesi yarınlar için vatandaşların korkulu rüyası oldu. Çorum gibi 530 bin nüfuslu küçük ölçekli bir şehirde son 10 gündür sürekli 40lı sayılarda vakaların tespit edilmesi vatandaşları kaygılandırıyor. Vatandaşlar yöneticilerin ciddi tedbirler ortaya koyamadığı için vakaların patlama noktasına ulaştığını belirtiyorlar. Özellikle Kurban Bayramı dolayısıyla yöneticileri gerekli önlemleri almaktan uzak tutum sergilediğini belirten Çorumlular, yöneticilerin bir an önce düğünler ve nişanlar gibi organizasyonları iptal etmeye davet etti.

Sokakta görüşünü sorduğumuz vatandaşlar, Çorum’da koronavirüs vaka sayılarının düğün ve nişan organizasyonları ile birlikte Kurban Bayramı dolayısıyla başka şehirlerden Çorum’a gelen kişilerin şehir girişlerinde denetlenmemesi sonucu arttığını düşünüyor.

Görüş bildiren vatandaşlar, “Herkes çıkıp halk bilinçlensin şunu yapsın bunu yapsın diyor. O yönetici arkadaşlar bizden önce kendilerini bilinçlendirsin. Ne yazık ki Çorum’da vatandaşların bilinçli olduğu kadar yöneticilerimiz, mülkü amirimiz bilinçli değil. Bu virüs insan etkileşimiyle yakınlığıyla geçiyor diye bas bas bağırıyorlar ama düğün ve nişan gibi organizasyonları iptal edemiyorlar. 500 bin nüfuslu şehirde her gün 50-60 kişide virüs çıkıyor. Bunlar resmi rakamlar tabi ki birde tespit edilemeyen kaç kişi var bilmiyoruz. Şu düğün ve nişanlar iptal edilse vakaların yarı yarıya azalacağını düşüyorum” dedi.

Başka bir vatandaş ise yine düğün ve nişan organizasyonlarına dikkat çekerek, uyarılar yapan yöneticilerin kendilerinin bu uyarılara uymadığını belirtti. Vatandaş, “Yöneticilerimiz diyor ki maske takın sosyal mesafeye uyun. Tamam uyalım. Peki biz bu kurallara uyarken sırf siz propagandanızı yapacaksınız diye bu kurallara uymayarak bizlere yaklaşıyorsunuz ya onlar ne olacak? Benim sadece kendimi korumam yetmiyor ki karşımdakinin de kendisini koruması gerekmiyor mu? Son zamanlarda şehrimizi yönetenlerin sosyal medya hesaplarına bakın, kaç tanesi maske kuralına uyuyor? Kaç tanesi sosyal mesafeye dikkat ediyor? Ben astım hastasıyım buna rağmen evime ekmek götürebilmek için, çocuklarımın okul masraflarını karşılayabilmek için nefes almakta zorluk çektiğim halde kurallara uyuyorum. Ama bazı yöneticilerimiz sırf propaganda yapmak için, kendini halka hatırlatabilmek için bizim sağlığımızı tehlikeye atıyor. 2 gün önce tüm ülkede geniş çaplı denetim yapıldı bir sürü insana kurallara uymadığı için ceza yazıldı. O denetimleri Çorum’da gerçekleştiren yöneticiler, bu düğünlere de gidiyorlar, gidip gördükleri halde aynı sokakta ki vatandaşlara kestikleri cezaları oralarda kesemiyorlar” diye konuştu.

Çorum’un koronavirüs konusunda başarısız bir il olduğuna dikkat çeken başka bir vatandaş ise, “Çorum’da vaka sayıları 15 gündür uçtu gidiyor. 4-5 ayda 5 kişi vefat ederken 10 günde 7 kişi vefat etti. Ciddiyetten uzak yöneticilerimiz ise ancak İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun açıklamasıyla denetim yaptılar. Yapılan denetimde muhtemelen orada kalacak bir kez daha bakanlıktan bir açıklama gelmediği sürece yapılmayacak. Bakanımız açıkladı İl Hıfzıssıhha Kurulu kendi kararlarını alabilirler diye ama Çorum’da böyle bir kurul yok sanırım. Yöneticilerimiz kendi kararlarını alma konusunda ciddiyetten çok uzaklar” ifadelerini kullandı.

SEVDİKLERİNİZİN KATİLİ OLMAYIN!

Çorum’da son zamanlarda yükselen koronavirüs vaka olayları ile ilgili görüş bildiren bir vatandaşımız ise, “Ortalık gerçekten çok kötü. Herkes kendisini düşünmüyorsa bile sevdiklerini düşünsün. Son günlerde 7 hastamız hayatını kaybetti. Sizde virüsü bir sevdiğinize taşıyarak onun hasta olmasına veya ölmesine sebep olabilirsiniz. Sevdiklerimizi öldürmemek için herkes kurallara harfiyen uysun” diye konuştu.