Çorum tarımını geliştirmek ve üreticilerin sorunlarına çözüm üretmek amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde, Milletvekili, Ak Parti MYK Üyesi Ahmet Sami Ceylan, İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, Çorum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Sayan, Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yılmaz Kaya, Çorum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı Koordinatörü Özgür Özden Yalçın ve 13 ilçe Ziraat Odası başkanlarının katılımıyla toplantı düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde Çorum Valiliği'nde yapılan toplantıda görüşülen konular tekrar masaya yatırılarak sertifikalı tohum kullanımının ve üretiminin yaygınlaştırılması, hayvansal atıkların tarım arazilerinde değerlendirilmesi gibi konular hakkında yapılacak çalışmalar kararlaştırıldı.

Toplantıda danelik ve silajlık mısır konusunda Çorum'un geç kaldığını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Sarı, sunum yaparak ilimizdeki mısır üretiminin durumunu ve alternatif olarak mısır ekiminin yaygınlaştırılması için ziraat odalarının aktif rol oynaması gerektiğini belirtti.

Ziraat odaları ve üretici birlikleri adına Orta Karadeniz Kalkınma Ajansına; sertifikalı tohum üretiminin arttırılması ve ilçeler için önemli olan tarımsal ve hayvansal ürünlerin işlenmesi ve depolanmasına yönelik Ziraat Odaları, üretici birlikleri ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün işbirliğinde projeler hazırlanmasına karar verildi.

Hayvansal atıkların tarım arazilerinde kullanımına yönelik olarak proje hazırlıklarının tamamlanıp İl Özel İdaresine gönderildiği belirtildi.

Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, artık ilimizde büyük projeler hazırlayarak tüm kesimleri etkileyecek ilerlemeler yapmamız gerektiğini belirtti. Sarı, ayrıca çiftçi örgütlerini desteklediklerini ve desteklerinin artacağına değinerek, tarımsal anlamda oda ve birliklerin Çorum tarımında önemli bir yeri olduğunu, oda ve birlik başkanlarının da taşın altına elini koyarak gece gündüz demeden çalışmaları gerektiğini söyledi.

Ceylan, hedeflerinin ürün çeşitliliği ile birim alandan daha fazla ürün alınması ve kalitenin artması olduğunu kaydetti. Artık eski usul ile yapılan tarımın yerine çiftçinin modern yöntemlerle birlikte ihracata yönelik ürün üretebilir duruma gelmesi gerektiğini belirten Ceylan, bunun için de çiftçilere ulaşarak onlara tarımdaki yenilikleri anlatmak için, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü önderliğinde oda ve birliklerinde bu konuda çalışarak tarım sektöründeki yediden yetmişe herkesin eğitilmesi gerektiğini söyledi.

Ceylan, Çorum tarımının ülke genelinde söz sahibi olabilmesi için kendi üzerine düşen konularda da her zaman çalışmaya hazır olduğunu vurguladı. (Hacı Odabaş)