Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi tarafından düzenlenen ‘Topraklarımız Değil, Beyinlerimiz İşgal Ediliyor’ adlı söyleşi yoğun ilgi gördü.

Söyleşiyi Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Akmeşe sundu.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen söyleşide Ömer Faruk Akmeşe, beyinlerin nasıl işgal edildiğini belirterek konuşmasına başladı.

Sosyal platformların gelirlerini reklamlar, oyunlar, sponsorlar ve verilerden elde ettiğini belirten Akmeşe, "Eğer bir ürünü kullanmak için para ödemek zorunda kalmıyorsanız, ürün sizsiniz" diye konuştu.

Hayattaki en pahalı şeylerin bedava olduğunu belirten Ömer Faruk Akmeşe, "Acaba WhatsApp paradan daha önemli şeylerle ilgileniyor olabilir mi? WhatsApp'ın sahibi olan Facebook, kullanıcıların ne yazıp gönderdiğini görmediğini ve kayıt altına almadığını iddia ediyor. Tabi bunları yerseniz.

Bugün insanlar veriyi hem üreten, hem de tüketen konumunda. Tüm bu bilgiler analiz edilerek bizi bizden daha iyi tanıyan bir duruma geldiler. Biz bu araçları kullandıkça daha fazla veri üretiyoruz ve daha fazla veri ürettikçe bizi daha iyi tanıyorlar. Mesela neyi tanıyorlar: Demografik bilgiler yaş, cinsiyet, ırk, eğitim durumu, doğum yeri; konumumuz, nereden nereye gittiğimiz, ne aradığımız, ne satın aldığımız; ne okuduğumuz, ne yediğimiz, ne giydiğimiz, ne seyrettiğimiz, ne dinlediğimiz; kiminle ve ne konuştuğumuz, ne yapmaktan hoşlandığımız, kime güvendiğimiz vb. bilgileri vererek kendimizi tanımadığımız insanlara hiç zorlama olmadan veriyoruz" dedi.

Sosyal medya kullanmamanın veya kapatmanın çözüm olup olmayacağı üzerinde de duran Ömer Faruk Akmeşe, bu sorunun tek bir cevabının olmayacağını, kişisel paylaşımlar ile ilgili radikal kararlar alınabileceğini, özel hayatımızla ilgili fotoğraf ve video paylaşmamaya özen gösterilmesi gerektiğini, bu sosyal platformların yerli ve milli olanlarını üretmeye ve kullanmaya dikkat edilmesi gerektiğini ve en önemlisinin de genç nesli geleceğe hazırlayacak bir eğitim sisteminin kurulması gerektiğini söyledi.

Yapay zekâ hakkında da bilgi verilen söyleşi soru cevap bölümünden sonra sona erdi.