Hazır okullarda açılmışken hem çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlendirmek hemde onun sağlıklı besinlerden faydalanmasını ister misiniz?

Çocuğun dengeli ve düzenli beslenmesi için tüketmesi gereken pek çok gıda bulunmaktadır. Çocukların büyüme ve gelişme süreçlerinde doğru ve dengeli bir beslenme alışkanlığı kazanmaları gerekiyor. Sağlıklı ve dengeli beslenen çocuklar yetişkin olduklarında bu alışkanlıklarının faydalarını görüyorlar ve obeziteye yakalanma oranları da bir o kadar azalıyor.

İşte Çocuklar İçin Faydalı Besinlerden Bazıları:

1.Kefir

Yararlı bakteriler içerir. İçerisinde bulunan bakteriler bağırsakların düzgün çalışmasını ve alınan besinlerin daha kolay emilmesini sağlar. Yararlı bakteriler dışında kalsiyum, protein, fosfor açısından çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.

2.Balık

Önemli bir protein kaynağıdır. İyot, fosfor, demir, flor, kalsiyum, omega3, B12, A ve D vitaminlerini de içerir. Beyin ve kemik gelişimine önemli katkı sağlar. Çocuklarda balık tüketimi zihinsel becerilerini artırır.

3.Yumurta

Anne sütünden sonra en yüksek proteine sahiptir. İçeriğinde bol miktarda çinko içerir. Beyin ve sinir sistemini geliştiren “kolin” yumurtada bol miktarda bulunur. Yumurtanın 5-7 dakikadan fazla kaynatılmaması, içerdiği besinlerden daha fazla yararlanılması açısından önemlidir.

4.Süt ve Yoğurt:

Büyümek için şart olan besin kaynaklarıdır. Diş ve kemik sağlığı açısından en önemli kaynak süt ve ürünleridir. İçeriğinde bulunan kalsiyum ve çinkonun insan vücudu açısından önemi büyüktür.


5.Yaban Mersini:

Yetişkinler ve çocuklar için, yaban mersini vücut için en besleyici gıdalardan biridir. Potasyum, C vitamini, lif, karbonhidrat ve antioksidanlar içeren yaban mersini taze olarak her çocuğun beslenmesinde olması gereken bir besindir. Tatlı olduğu için çocuklar tarafından sevilen meyveyi, yoğurda ekleyebilirsiniz.

DİYETİSYEN BETÜL KOÇ

KAYNAKÇA

Sarı, H.Y., Bahçeci, B. Nutritionalstatus of childrenwith an intellectualdisability. Int J Disabil Hum Dev. 2012;11(1):17–21.

Schmitt, L.,Heiss, C., Campbell, E.(). A Comparison of NutrientIntakeandEatingBehaviors of BoysWithandWithoutAutism. Topics in ClinicalNutrition. 2008; 23(1):23-31. Özçetin, M., Yılmaz, R., Erkorkmaz, Ü., Esmersoy, H.(). Ebeveyn besleme tarzı anketi geçerlik ve güvenirlik çalışması - Originalresearch. TurkishArchives of Pediatrics. 2010; 45(2): 124-131.

Kral, T., Eriksen, W., Souders, M., PintoMartin. J. Eatingbehaviors, dietquality, andgastrointestinalsymptoms in childrenwithautismspectrumdisorders: A briefreview. J of PedNurs. 2013; 28(6): 548-56.