Kristof Kolomb, gemilerin zorunlu tamiratı için Jamaika'ya uğrar. Oradaki yerliler tamirata yardımcı olur, gemi tayfasına yiyecek içecek verirler. Ancak aradan aylar geçmesine rağmen tamirat bitmez. Üstelik gemi tayfası, yerlilerin yiyeceklerini yağmalamaya başlamıştır. Bu duruma kızan yerliler, yardımı ve yiyeceği keser. Çaresiz durumdaki Kolomb, o dönemlerde gemilerde bulunan ve yıldız pozisyonlarını da içeren takvimi karıştırırken, ertesi gün Ay tutulması olduğunu öğrenir.

Aklına parlak bir fikir gelir ve hemen yerlilerin şefine gider. Şefe, Tanrı ile haberleştiğini ve Tanrı'nın yardımın kesilmesine çok kızdığını, bu kızgınlığını da Ay'ı kan kırmızıya çevirerek göstereceğini söyler.

Ertesi gün akşam Ay tutulması başlar ve Ay'ın rengi tutulmadan dolayı kızıla döner. Kolomb'un oğlu, o anı günlüğüne şöyle yazmış:

"İnleme ve feryatlarla birlikte, her yerden gemilere doğru geldiler, yiyecek ve içecekler getirdiler, Tanrı'ya onları affetmesini söylemesi için amirale yalvardılar" . Kolomb kum saatine bakar, 48 dakika süren tutulma bitmek üzeredir. Onlara Tanrı'nın kendilerini affettiğini ve Ay'ın birazdan normal rengine çevireceğini söyler...

Tutulma biter, Tanrı tarafından affedilen yerliler de mutludur, evrenin işleyişini bilen Kolomb şu notu düşer:”Cehalet her zaman köleliği getirir”.Sevgiyle kalın... (Chenay Kobak)

KAZAKİSTAN’IN EFSANE DEVLET BAŞKANI NURSULTAN NAZARBEYEV

Kazakistan’ın efsane Devlet Başkanı Nursultan Nazarbeyev, geçenlerde ezber bozan bir çıkış yaptı. Farklı kavimlerin ve Türklerin Araplaştığını öne süren Nur Sultan Nazarbayev, Türkiye’deki kültürel ve siyasi gelişmelere de dikkat çekti ve ‘Türk’ler Arap değildir. Atatürk özüne döndürdü ancak hızla Araplaşıyorlar’ dedi.

İşte Nazarbayev’in Araplaşan veya Arap kültür ve sanat emperyalizminin altındaki ülkeler ve kaybolan uygarlıklarla ilgili söylemleri;
Köklü bir kültürü olan Farslar Arap değildir. Araplaştı,
Pakistanlılar Afganlar Arap değildir. Araplaştı,
Iraklılar Arap değil Sümerlerin Akadların Babil’lilerin Asurların torunlarıdır. Araplaştı, Suriyeliler Arap değil Süryanidir, Araplaştı,
Mısırlılar Arap değil Antik Mısır medeniyetinin mirasçılarıdır. Araplaştılar,
Kürtler Arap değildir. Araplaştı, Savaşçı Çeçenler Arap değildir. Araplaştılar,
Tunus Arap değil Kartacalı Anibal’in torunlarıdır. Araplaştılar.
Cezayirliler Libyalılar Faslılar Arap değildir Tuareg ya da Berberidir. Araplaştılar. Lübnanlılar Arap değil tarihin gördüğü en iyi denizciler olan Fenikelilerin torunlarıdır. Araplaştılar.
Boşnaklar Arap değildir İslam’ı kabul etmiş Sırplardır. Araplaştılar.
Osmanlılar Arap değildir. Araplaştılar.
Türkler Arap değildir Atatürk özüne döndürdü ancak hızla Araplaşıyorlar.

BAADDİN’DEN İNCİLER

1—Dünyada hassas belgeler yayınlayan uluslararası sivil toplum kuruluşu Wikileaks kayıtlarına göre İsrail gizli haber alma teşkilatı Mossad, “ Dünyadaki 70 İslam tarikatını besliyoruz.” demiş.

2—“Huzur İslam’da” diyen Müslüman bir ülkenin Hristiyan ülkelerin kapısına dayanması ne acı bir ironidir.

3—Çocuklarına hırsızlığın kötü bir şey olduğunu dâhi öğretemeyen bir toplumun medeniyet iddiası safsatadır. Medeniyet ahlaktır. (İlber Ortaylı)

Sevgili kardeşim Dr. Şerafettin Boyacı ile eski Belediye başkanı Necdet Yaşar ağabeyimin ölümüne çok üzüldüm. Boyacı sülalesinin ve Yaşar sülalesinin acılarını paylaşır baş sağlığı ve sabır dilerim.

Allah rahmet eylesin ve mekânları cennet olsun.

Yunus Emre üstadım engin tecrübesiyle hayatı ve ölümü şöyle tarif eder.

Sular hep aktı geçti, kurudu vakti geçti,

Nice Şah nice Sultan tahtı bıraktı geçti,

Dünya bir penceredir, her gelen baktı geçti…

26 Kasım 2021 / Mehmet Özata