Rus Çarı Petro Romanov'a (1672-1725) bizim tarihimiz "Deli" sıfatını takmıştır.
Neden, peki ?" “ Deli Petro", 22 yaşında Çar olduğunda ilk yaptığı iş, ilk Rusça
gazetenin çıkışını sağlamak oldu.

Ardından Avrupa'nın kullandığı Jülyen Takvimine geçilmesi emrini verdi.
Kadınların kendi rızaları olmadan evlendirilmesini yasakladı. Rus alfabesini geliştirdi. Evrensel kitapları Rusçaya çevirtti. Bunlar arasında Kuran-ı Kerim de var.
İlk hastaneyi ve ilk tıp fakültesini kurdurdu. Rus kilisenin siyasete müdahalesine son verdi. Avrupa'daki bilimsel gelişmeleri görmek için bu ülkelere gezilere çıktı.
Ünlü Alman bilim adamı Leibniz ile dostluk geliştirdi. Leibniz'in tavsiyesiyle, Saint Petersburg Bilimler Akademisi'ni kurdu. Akademi masrafları gümrük ve liman gelirlerinden karşılandı. Akademiye katılan yabancı bilimcilere üç katı maaş verildi.
Avrupa'nın en önemli bilim adamları Rusya'ya geldi.
İlk bilimsel dergiyi çıkarttı. Avrupa'nın en önemli kütüphanelerinden birini kurdurttu.
Uzay gözlem enstitüsü, botanik bahçesi, müze, basımevi, sanat atölyeleri kuruldu. ÜYE VE BAŞKANLAR AKADEMİDE YAPILAN OYLAMAYLA SEÇİLDİ.

DELİ PETRO HİÇ MÜDAHELE ETMEDİ.
300 YIL SONRA…TÜRKİYE BİLİMLER AKADEMİSİNİN ÜYELERİNİ VE BAŞKANINI BAŞBAKAN YA DA HÜKÜMETE BAĞLI KURUMLAR SEÇECEK.

RUSYA BİLİMLER AKADEMİSİ ÜYELERİ BUGÜNE KADAR 20 NOBEL ÖDÜLÜ ALDI. BİZİMKİLER DE BUNDAN SONRA “ALIR” ARTIK!

BU TOPRAKLARDA Kİ KÜLTÜRE GÖRE BİRİSİ “DELİ” ÖBÜRÜ DEĞİL…

Meşhur Türk Divan şairi Fuzuli, (1483-1556) “Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil” der. Ben de 22 senedir Osmancık ve Çorum Haber’de etkili paylaşımlar yaparak okurlarıma ve yöneticilere faydalı olmaya çalışıyorum. İnşallah bir gün gelir ben de anlaşılırım.

İSTANBULDA’Kİ OSMANCIK’LILAR

Yaklaşık 15 yıldır İstanbul yaşayan Osmancık’lı ağabey, arkadaş ve dostlarla yaptığım Osmancık’lılar toplantılarını çok özlüyorum.

Korona belası her yerde kol geziyor, bir araya gelmek olası değil. Ben de ara sıra telefonla Osmancık’ta, İstanbul’da ve Türkiye’nin dört bir yanındaki hemşehrilerime ulaşarak hal ve hatırlarını soruyorum.

İstanbul’daki en büyüğümüz Ahmet Çörekçi paşamızla 15 günde bir telefonla görüşerek sağlık haberlerini alıyor ve Osmancık muhabbeti yapıyoruz. Gülten yengemiz de iyiymiş çok şükür. Ahmet paşamla görüşmek beni çok mutlu ediyor.

Dün de Mahmut Karslı ağabeyle görüşerek halini hatırını sordum. Mahmut ağabeyin bir kızı Amerika’da, bir kızı da İngiltere’de, çok şükür onlar da iyilermiş.

Yakup Eken’le de ara sıra görüşerek uzun uzun Osmancık muhabbeti yapıyoruz.

Selim Çatal Küçükkuyu’daki yazlığına gitti. Selim’le de sık sık görüşerek Osmancık ve musiki konusunda sohbet ediyoruz.

İsmail Gökgöz’le de dün görüştüm. İsmail’le hem İstanbul hem de Osmancık muhabbeti yaparak Kızılırmak mahallesi anılarımızla Osmancık’ı mahalle mahelle turluyoruz. İsmail Halkalı’da oturuyor.

Beylikdüzün’de yaşayan Emrullah Elverici kardeşimle de ara sıra görüşerek muhabbet ediyoruz. Evvel ki gün de Metin Okutan’la görüşerek halini hatırını sordum.

Geçen hafta Ömer Derindere ağabeyimizin vefatı nedeniyle Sakin Derindere ve Erdal Durukan’la görüşerek baş sağlığı diledim. Erdal Durukan Ahmet paşamla ara sıra tenis oynuyormuş. Osmancık toplantılarımızın müdavimlerinden Yüksel Bildirgen, Cengiz Erdoğan, Fazlı Kurşun, Hasan Küçük, Faruk Helvacı, Mehmet Haykır, Fatih Bostancıer, Mehmet İsmail Şahiner, Hayati Ünvermiş, Oktay Özbey ve Şerif Yedek ile ara sıra görüşerek hal, hatır soruyorum

Osmancık haberlerini ise Osmancık’tan Mustafa Boyvat, Başkan Ahmet Gelgör, Yücel Boyacı, Bekir Gürsoy, Metin Taş, Kadir Delibaşı, Mehmet Uslu, Mustafa Gökgöz, Mustafa Boyacı, Ahmet Kemer, Abdullah Keskin, Muharrem Yıldız, İsmail Kabakdere, Selma Çetindere ve İlkay Sever’den alıyor mutlu oluyorum.

30 Nisan 2021 / Mehmet ÖZATA