Puf puf kabaran, içi yumuşacık mayalı poğaçalar yapmanın sırlarını sizinle paylaşıyoruz. Bu tarif, kahvaltı ve çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak!

Evde kolayca hazırlayabileceğiniz mayalı poğaça tarifiyle, kahvaltılarınızı ve öğleden sonra çay saatlerinizi şenlendirin. Hem pratik hem de müthiş lezzetli!

MasterChef Türkiye 100.000 TL ödülünü kim kazandı? 4 Ekim 2024 ödül oyununu kazanan yarışmacı belli oldu MasterChef Türkiye 100.000 TL ödülünü kim kazandı? 4 Ekim 2024 ödül oyununu kazanan yarışmacı belli oldu

Kahvaltı sofralarını ve çay saatlerini zenginleştirecek mayalı poğaça tarifimizle tanışmaya hazır olun. Bu tarifle, herkesi kendinize hayran bırakacaksınız!

Mayalı Poğaça Tarifi

Malzemeleri

1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
2 paket (20 gr) kuru maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 adet yumurta
4 yemek kaşığı toz şeker
2 tepeleme çay kaşığı tuz
7 su bardağı un- aldığı kadar (200 ml su bardağı kullanıldı)

Üzeri için malzemeler:

1 adet yumurtanın sarısı
Susam
Çörekotu

Mayalı Poğaça Nasıl Yapılır?

Mayalı poğaça için 1 su bardağı ılık süt ile 1 su bardağı ılık sütü derin karıştırma kabına alalım.

2 paket kuru maya (1 adet 20 gr) ve 4 yemek kaşığı toz şekeri ekleyelim karıştıralım.
Mayanın iyice aktive olabilmesi için karışımı 5 dakika hiç karıştırmadan bekletelim.
Maya tamamen eriyip aktive olduktan sonra 1 su bardağı sıvı yağ, 2 çay kaşığı tuz ve 1 adet yumurtayı da harcımızın içerisine ekleyelim.
Bu tarifte 7 su bardağı un kullanıldı fakat un markasına göre harcın kıvam alması değiştiği için aldığı kadar un kullanabilirsiniz.
Unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde ekleyelim ve aynı zamanda karıştırmaya başlayalım.
Hamuru yoğuralım ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edelim.
Ele yapışmayan kıvama gelen hamuru mayalanması için üzerini streç film ile güzelce kapatıp nemli bir bez örtelim.
40-45 dakika oda sıcaklığında hamurun mayalanıp kabarmasını bekleyelim. Hamuru oda sıcaklığında bekletmek mayalanması için püf noktadır.
Mayalanıp kabaran hamurdan ceviz boyutunda parçalar koparalım ve avuç içimizle yuvarlak şekil verelim.
Tepsimize yağlı kâğıt serelim yok ise tepsi tabanını yağlayalım.
Şekil verdiğimiz hamurları tepsiye aralıklı bir şekilde dizelim. (Çok yakın dizmeyin kabarınca birbirine yapışabilir)
Tepsiye dizilen mayalı poğaçaların üzerine fırça yardımı ile yumurta sarısı sürelim.
10-15 dakika tepsi mayalandırması yapmak için poğaçaları tepside bekletelim.
Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 20 dakika pişirelim.
Pişen poğaçaları tepsiden alalım ve servise hazırlayalım.

Evde puf puf kabaran mayalı poğaçalar yapmak, düşündüğünüzden çok daha kolay. Yukarıdaki adımları takip ederek, her zaman yumuşacık ve lezzetli poğaçalar yapabilirsiniz. İster sade, ister iç harçlı olsun, bu poğaçalar kahvaltılarınızın ve çay saatlerinizin yıldızı olacak. Hazırladığınız poğaçaları sıcakken servis yaparak, misafirlerinizi ve ailenizi mutlu edin. Unutmayın, ev yapımı poğaçaların lezzeti ve verdiği mutluluk paha biçilemez. Şimdi fırınınızı ısıtın ve bu harika tarifi denemeye başlayın!