1--PARAŞÜT

Temel Nato’ da havacı olarak askerliğini yapıyormuş. Komutan askerlere paraşütle nasıl atlanacağını öğretmiş. - "Uçaktan atlayınca birinci ipi çekeceksiniz. Paraşüt açılmaz ise ikinci ipi çekeceksiniz. Yine açılmadı, o zaman Meryem Ana ya dua edeceksiniz.

" Temel uçaktan atlar. Birinci ipi çeker paraşüt açılmaz, ikinci ipi çeker yine açılmaz.

O sırada yere yavaş yavaş süzülen komutanının yanından geçerken sorar:

"Komutanım, komutanım.. O karının adi neydi ?"

2 – BANKA SOYGUNU

Temel ile Dursun Amerika da yaşarlarken paraları bitmiş ve bir banka soymayı

kafalarına koymuşlar. Gece yarısı olmuş, Dursun ve Temel bankaya girmişler. Temel bir kasa görmüş, açmışlar ve içinden bir kâse muhallebi çıkmış. Temel afiyetle yemiş. Daha sonra bir kasa daha görmüşler ve onu da açmışlar bir kase muhallebi daha. Bunu da Dursun yemiş. Tabii ikisi de çok şaşırmış koca bankada nasıl para olmaz diye!

Ertesi gün gazetelerde manşet : "Dünyanın en büyük Sperm Bankası soyuldu!..

3 – PİLOT TEMEL

Pilot Temel telsize var gücüyle bağırıyordu :- "Ula, sağ motor bozuldu. Düşeyrum, düseyrum. Meydey düseyrum. Kule düseyrum." Kule hemen cevapladı : - "Mesaj anlaşıldı. Yerinizi bildirin, yerinizi bildirin." Temel gayet ciddi : -"Pilot kabini, öndeki sol koltuk, pilot kabini, öndeki sol koltuk."

4—TEMEL USULU İNTİHAR

Dursun bir gün ormanda gidiyormuş. Temeli bir ağaca belinden bağlı şekilde bulmuş. "Napıyosun Temel?" demiş Dursun; Temel de "İntihar ediyorum" demiş. Dursun "Benim bildiğim öyle intihar edilmez; o ipi beline değil boynuna bağlayacaksın" demiş. Temel de: onu da denedim; az daha boğuluyodum demiş.

5 - TEMEL, KARISI VE KARISININ AŞIĞI

Temel, bir haftalığına gittiği memleketten, haber vermeden erken dönünce Karisini evde başka bir erkekle yatakta bulur. Derhal belinde taşıdığı tabancasına davranan Temel, yatakta yakaladığı adamı alnının ortasından vurur. Tabancayı tam kendi kafasına doğrultmuşken, karisi haykırarak üzerine atlar: - Dur Temel im, kıyma kendine! Temel, sinirden titreyerek haykırır: - Sus kaltak, sıra sana da gelecek!..

6 – TEMEL’İN ARABASI

Temel Dursun’a arabasının öyküsünü anlatıyordu: Bir gün otostop yapıyordum ki önümde, bu arabayla, mini etekli güzel bir bayan durdu ve beni arabasına aldı. Bir süre gittikten sonra kadın arabayı kuytu bir köseye çekti. Mini eteğini iyice yukarı çekip, dudaklarını ıslattı ve "Benden ne istersen alabilirsin" dedi, ben de arabasını aldım. Dursun: iyi etmişsin Temel, zaten mini etek sana hiç yakışmazdı.

7-- TEMEL - AIDS

Temel bir gün ölümcül hastalığa yakalanır. Dursun da yanında refakatçi olarak

kalmaktadır. Temel gelen herkese ben AIDS im der. Dursun artık dayanamaz ve

sonunda sorar : “Temel sen AIDS falan değilsin neden herkese yalan söylüyorsun?”

Temel de: Haçan öylede ölücem böylede. En azında kariyi sağlama alalım bari...

BİLGE BAADDİN ESPRİLERİ

1—Cimriler çok iyi insanlardır. Ölmelerini bekleyen insanlar için para biriktirirler.

2—Hastaneye git mülteci, PTT’ye git mülteci, plaja git mülteci, git bakalım camiye mülteci var mı? Neymiş din kardeşiymiş!

3—Kadınların zekâsını hafife almayın, Tanrı bile İsa’yı kendi oğlu sanıyor!

4—İnsanlar Pandemi döneminde ahlaki pusulasını kaybetmişler. AVM’ lerde fiyatlar öylesine uçmuş ki yakalayabilene aşk olsun. İtiraz edince “Görmüyor musun kardeşim, her şey ateş pahası? diyerek, ayak üstü bin türlü yalan söylüyorlar.

5—Hiçbir korkuluğu kurt, ayı ve leopar şeklinde yapmamışlar. Öyle sanıyorum ki, insandan daha korkuncunu bulamamışlar.

6—İnsanlarla münasebetin ateşle münasebetin gibi olsun. Uzaklaşma donarsın, çok yaklaşma yanarsın. (Şeyh Sa’di)

7—Yunanistan’da din adamlarının çoğu Yunan milliyetçisi, Rusya’da din adamlarının çoğu Rus milliyetçisi, Ermenistan’da din adamlarının çoğu Ermeni milliyetçisi, Türkiye’deki din adamlarını çoğu Türk ve Türk’lük düşmanı. (İlber Ortaylı)

18 Şubat 2022 / Mehmet Özata