*

BENZİN PARLADI

Çorum’da sobayı benzinle yakmaya çalışan kişi evde eşi ve iki çocuğuyla beraber yaralandı. Yaktığı kibriti sobanın içine atınca benzinin parlaması sonucu yaralandı. Hastanede tedavi altına alındı. (9.1.2015-yaylahaber)

Alınacak ders: Ülkemizde bilgisizlik veya dikkatsizlik nedeniyle sobalardan birçok vatandaşımız zarar görmektedir. Hatta bu zarar görenler arasında köylerde görev yapan öğretmenler de bulunmaktadır. Bu durum da gösteriyor ki diploma sahibi olmak kazalardan kurtulmak anlamına gelmiyor. Bunun için soba yakarken daima dikkatli olunmalı. Ateşi tutuşturmak için kesinlikle parlayıcı patlayıcı maddeler kullanılmamalıdır. Özellikle sobayı yakmakta zorlananlar ateşi kolayca tutuşturmak için kolonya, tiner, benzin vb. parlayıcı maddeler kullanma yoluna gidiyorlar. Akabinde de telafisi mümkün olmayacak maddi manevi zarara maruz kalıyorlar.

*

TÜFEK KAZASI

Beraber gittikleri av dönüşünde tüfeğini temizlerken kazayla yeğenini vurdu. 4 ay önce nişanlanan ve yaza düğün yapacak olan yeğen, kaldırıldığı hastanede öldü. (Osmancık gündem / 16.1.2015)

Alınacak ders: Ateşli silahlar maalesef zaman zaman can yakmaktadır. Aslına bakıldığında can yakan silahlar değil insanoğludur. Bu durum bazen savaşlarda, bazen terörde, bazen de kazalarda meydana gelir. Silah bulunduranların veya kullananların çok dikkatli olması gerekir. Çobanlık yapan veya grup olarak ava giden vatandaşlar bunlardan bir parçadır. Kesinlikle silahla şaka yapılmamalıdır. Ben köyde çocukluğumdan hatırlıyorum dağda çobanlar tüfekleri birbirlerinin üzerine tutarak güya şaka yaparlardı. Bunu gören ebelerimiz ‘’Aman ha, böyle şakalar yapmayın yavrum. Allah korusun, içini şeytan doldurur’’ diye uyarırlardı. Ne kadar tehlikeli bir oyun olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum.

*

TARIM İLACI ZEHİRLEDİ

İlçede bahçe ilaçlaması yapan vatandaş zehirlendi. Vatandaş bahçesini ilaçlarken, tarım ilacından zehirlenince Hitit Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi altına alındı.(2015-basın)

Alınacak ders: Tarım ilaçları çiftçilikle uğraşan vatandaşların haşır neşir olduğu bir durumdur. Gerek ilaçlama yaparken gerekse evde muhafaza ederken çok dikkatli olunması ve kullanma talimatına tam olarak uyulması gerekmektedir. Özellikle ev de çocuklar varsa bu noktada mutlaka uyarılmalı, kapalı alanlarda muhafaza edilmeli. İlaçlama yaptıktan sonra da hijyene dikkat edilmelidir. Mesela ben çocukluğumdan hatırlıyorum şimdiki gibi plastik bidonlar ucuz olmadığından veya istedikleri zaman bulamadıklarından annemiz turşuluk salamurayı naylon gübre çuvallarına kurardı. Şimdi düşününce sağlık açısından ne kadar tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Ama o zaman herkes aynı tür işlem yaptığı için normal geliyordu.

Bunun için köylerdeki imamların- öğretmenlerin görevlerinden belki de en önemlisi halkı bilinçlendirmek ve onların maddi manevi zarar görmesini engellemeye çalışmaktır.

TAVSİYE: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 660 adet farklı nasihatin yer aldığı ‘’Mahirane Söylemler’’ kitabımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek (benden imzalı olarak 35 TL) / temin edebilirsiniz.