Bilgelik nedir? Bilgelik, dünyaya gelenin büyümesine izin vermek, olgun olanın tadına varmak ve ölenin gitmesine aldırmamaktır.

Kimi zaman iki satıra sığdırır hakikati, gizemi bilge öyküleri. Kimi zaman sizi içine çeker, yoğurur şaşkına çevirir.

Ve artık bilirsiniz ki,hakikate giden en kısa yol bilge öykülerinden geçer.

1—İHTİYACIM OLAN

Çırak sordu: “Usta Tanrı’dan istediklerin gerçekleşti mi? Usta yanıtladı.

Güç istedim, Tanrı beni güçlü yapmak için karşıma zorluklar çıkardı. Bilgelik istedim, Tanrı bana çözmem için sorunlar verdi. Zenginlik istedim, Tanrı bana çalışmam için beyin gücü ve kaslar verdi. Cesaret istedim, Tanrı beni üstesinden gelebileceğim tehlikelerle karşılaştırdı. Sevgi istedim, Tanrı bana yardım etmem için sorunlu insanlar gönderdi. İyilik istedim, Tanrı bana fırsatlar verdi. İstediğim hiçbir şeyi bana vermedi, ihtiyacım olan her şeyi verdi.

2-- MUCİZE

Adam fısıldadı: “Tanrım konuş benimle.” Ağaçta bir kuş cıvıldadı ama adam duymadı. Sonra adam bağırdı: “Tanrım konuş benimle!” Gökyüzünde bir şimşek çaktı, ama adam onu dinlemedi. Adam etrafına bakındı. “Tanrım seni görmeme izin ver.” Gökyüzünde bir yıldız parladı, ama adam bunu fark etmedi. Ve adam bağırdı! “Tanrım bana bir mucize göster!” Bir bebek sesi geldi karşı evden. Adam bunu duymadı. Sonra adam çaresizlik içerisinde sızlandı:

“Dokun bana Tanrım ve burada olduğunu anlamamı sağla.” Ve bunu üzerine Tanrı aşağı doğru süzülerek adama dokundu. Adam kelebeği elinin tersiyle uzaklaştırdı ve ağlayarak çekip gitti.

3—GELİŞİM

Dindar bir adam bir bilgeye şöyle der: “Uzun zamandır Tanrı için çalışıp çabalıyorum ama, yine de bir gelişme gösteremedim.” Yani nasıl?

“Hâlâ basit ve cahil bir insanım.”

“Basit ve cahil olduğunu fark etmişsin, bu oldukça iyi bir gelişme!”

4—ŞEYTAN

Bilge odadan içeri girdiği zaman, müritleri utanarak konuşmalarına ara verdiler.

Bilge sordu: “Ne hakkında konuşuyordunuz?” “Şeytanın bizi izlemesinden korktuğumuzdan bahsediyorduk.” Endişelenmeyin! Neden? Henüz sizi izleyeceği kadar yücelmediniz. Siz onu izlemeyi sürdüreceksiniz.”

5—TUTUKLU KALMAK

Savaşta esir düşerek zulüm görmüş ve sonra esir kampından sağ olarak kurtulmuş iki arkadaş yıllar sonra buluşmuşlardı. Birisi sordu: “Sana yapılan zulümleri unutun mu?” Evet. “Ama ben unutmadım. “ “O zaman seni hâlâ esir kampında tutuyorlar.”

6—YARADILIŞ NEDENİ

Hakikati arayan adam dolaşırken dilencilerle ve ezilmişlerle karşılaştı. Onlardan o kadar çok gördü ki, dua ederken haykırdı: “Tanrım bu insanları yaratıp, onlarla ilgili hiçbir şey yapmıyorsun. Bu nasıl olur?” Uzun bir sessizlikten sonra yanıt geldi. “Onlar için bir şey yaptım. Seni yarattım.”

ŞİMDİ DE BİLGE BAADDİN ÖYKÜLERİ

1—Bir yobaz anlatıyor, “Uzaylılar bana geldi, selamın Aleyküm diyerek Kabe’nin yerini sordular.” Baaddin cevap verdi. “Ta Galaksiler ötesinden geldikten sonra seni bulup da,Kabe’yi bulamayan uzaylıların….

2—Her şey kanar, tek balık kanmaz sudan / Gün uzar rızkın bulmazsa can

Olgun adamın halinden anlar mıki ham?/ Söz uzar kesmek gerekir vesselam..

(Mevlana)

göre çok sevdiğim öğretmen arkadaşım Bekir Gürsoy tam 24 gündür gurbet ellerdeymiş. İstanbul’da avukat kızı Esra hanım ve avukat damadı Erkan Köroğlu’na misafir olmuş. Bekir kardeşimi az önce telefonla arayarak öğleden sonra Özgürlük parkına davet ettim. Parkta Osmancık muhabbeti yaparak çocukluk anılarımızıyadedeceğiz.

1 Temmuz 2022 / Mehmet Özata