Nasıl başarılı oluruz? Başarının bir formülü var mıdır? Başarı için izlenecek yol, kişiden kişiye değişir mi, yoksa bunun ortak bir yolu var mıdır?

İnsanın en büyük amacıdır başarılı olmak. Bunun için de başarılı olmanın bir yolunu arar hep. Kurslara gider, kitap okur, araştırır, kendine bir kılavuz bulur. Yani bu yolda bir ömür tüketir.

Başarılı olmak için neler yapmıyoruz ki sadece kendimiz için bile değil ailemizdeki herkesin başarılı olmasını istiyoruz. Mesela çocuğumuz sınavlarında başarılı olsun istiyoruz, bunun için çocuğumuzu bir sürü para vererek dershanelere gönderiyoruz, yetmiyor özel ders, o da yetmiyor rehberlik uzmanı tutuyoruz sonra stres yapmasın diye doktora götürüyoruz. Ne yapıyor bunlar; sihirli bir iksir içirip insanları başarılı mı kılıyor? Tabii ki hayır. Başarılı olmanız için gereken olmazsa olmazlar vardır, onlar da bunların neler olduğunu çok iyi bildiği için tecrübe ve telkinle bireyi başarıya sevk edebiliyorlar.

İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif ERSOY Azim adlı bir şiirinde de bize başarılı olmanın yolunu şu şekilde gösteriyor.

Bir gâye-i maksûdaşitâb eyleyen âdem,

Tutmuşsa bidâyette eğer azmini muhkem,

Er geç bulacak sa'y ile dil-hâhını elbet.

Tevfik, taharrîye, taharrî ona âşık;

Azmin de emel lâzımıdır, gayr-ı müfârık.

Yani diyor ki: Bir insan bir işe niyet etsin de ve peşinden de kararlı ve azimli davransın onun başarmaması mümkün değildir. Allah’ın yardımı, insanın çabasına âşıktır, eğer bir de insanın başarmak gibi bir azim ve kararlılığı varsa insan muhakkak başaracaktır, diyor büyük şair.

Başarının yolu azimli ve istekli olup ümitsizliğe kapılmamaktan geçiyor yani. İnsan azmin kaybedip ümitsizliğe kapılırsa yazının başındaki yollardan hangisini denerse denesin hep aynı kapıya çıkacak ve bir çark gibi hep başa dönecektir.

Kişi bir işi yapmaya azmedecek, kesin kararlı davranacak, başarı için gerekli çalışmaları yapacak, ara sıra önüne çıkan engeller onu asla yıldırmayacak, aksine azmini daha bileyecek başarılı olması için sadece bu yeterli galiba. Bir de başarının kademeli bir iş olduğunu unutmayacak. Yani gitarı eline alır almaz en sevdiğiniz türküyü çalmaya başlamazsınız. Basit parçalardan sevdiğiniz türküye gelirsiniz. Ya da soru çözdükçe soru çözme sürenizin kısalması ve yanlış yapma ihtimalinizin azalmasıdır kademe.

Başarılar…