Evlat!

Başarmak demek sadece iyi bir diplomaya, iyi bir makama, iyi bir servete sahip olmak demek değil, herkesin huzur bulduğu, mutlu olduğu bir aileye sahip olabilmektir evlat.

Evlat!

Bir ailede dünürler birbirlerine küs ise onların çocuklarının yaşamı mayınlı tarlada piknik yapmak gibidir. Mayınların nerede ne zaman patlayacağı ve zarar vereceği belli olmaz. Onun için son noktaya gelinceye kadar kesinlikle dünürler arasında küslük yaşanmamalıdır evlat.

Evlat!

Bir memurun sorumlu olduğu işleri yapması görevidir. Lakin sorumlu olmadığı işleri yapmaya çalışması ise mesleğinin zekâtıdır. Sen sorumlu olduğun işleri yaparken sorumlu olmadığın işlerden de arada yapmaya çalış ki, mesleğinin zekâtını vermiş olasın evlat.

Evlat!

Bizler, çok çalışmanın, dürüstlüğün, tasarrufun edebiyatını yaparken, Japonlar icraatını yapıyor. Her zaman icraat afaki edebiyatın fevkinde yer alır. Sen edebiyatından önce icraatını yapmaya çalış evlat.

Evlat!

Yalnız iken yalnızlık zordur lakin var iken yalnızlık daha zordur. Onun için var iken yalnız olmamaya ve koymamaya özen göster evlat

Evlat!

Eskiden anne-babalar çocuklarına ta çocukluktan itibaren, aile büyüklerinin ve akrabalarının güzel yönlerini anlatırlardı. Dolaysıyla çocuklarda yakın – uzak akrabalara sevgi besleyerek büyürdü. Şimdi durum tersine döndü. Hep olumsuz yönlerini anlatmaya başladık. Böyle olunca da çocuklarımız daha küçük yaştan itibaren aile büyüklerinden ve akrabalardan uzaklaşmaya başlıyorlar ve sonrada tamamen kopuyorlar. Bunun için sen daha çocukluk yıllarından itibaren akrabalarının güzel yönlerini anlatmaya çalış ki, sonra kopmalar olmasın evlat.

Evlat!

Dinin direği olan namaz, ergenlikle başlar ve son nefese kadar devam eder. Zamanında başlamaz, ihmal edersen sonra yük birikir. Ahir ömründe gönül kılmak ister lakin o zamanda beden tam müsaade etmez. Yine yarım kalır. Onun için namazını vaktinde doğru olarak eda etmeye özen göster evlat.

Evlat!

Ayrılık sonrası özgürlük çiçekleri kolay açar ve çevreden de rağbet görür. Lakin zamanla onunda tadı kaçar, solar ve nedamete dönüşür. Onun için özgürlük çiçeklerine merak edip de sakın ayrılma evlat.

Evlat!

Eskiden çok zorda kalınmadıkça gurbette bayramlar geçirilmez mutlaka anne-babanın sofrasında olunur giderken de yaptığı masraflardan fazlasını yiyecek, içecek olarak götürülürdü. Zamanla evlatlar arzu etse bile torunlar gelmemek için direnmeye başladı. En son da pandemi ve otobüs biletlerin pahalılığı nedeniyle, anne-babalar ‘’Oğlum, kızım bayrama gelecek misiniz?’’ diye telefon ettiğinde, ‘’Bir başka bayrama inşallah’’ temennisi zirve yapmaya başladı. Aslında pandemi ve ekonomik nedenler de biraz işin bahanesi oldu. Onun için sen yine çok zorda kalmadıkça bayramlarda aile büyüklerini ihmal etmemeye çalış. Kaybettiğinden daha çok kazanırsın evlat.

Evlat!

Müftü Bey kürsüde ‘’Her Müslüman, Kuran okumasını mutlaka bilmeli’’ der, Bunun üzerine, duvar dibinde oturan ve görevde iken haksızlığa uğradığını düşünen emekli bir İmam Efendi de, ‘’Okuyan da, okuduğu Kuran’ın emrine mutlaka girmeli, kul hakkına girmemeli’’ diye ilave eder. Onun için bir şey söylerken evvelinde açık kapı bırakmamak önemlidir. Yoksa beklenmedik bir yerde karşı cevap geliverir evlat.

Evlat!

Bak, bayramlar bir gün ama geçim her gün. Onun için bayram ziyaretlerinde bir güne takılıp (önce senin ailen benim ailem türü) da her günlük geçiminizi zehir etmeyin evlat.

Evlat!

Kabristanlara gittiğinde lisanı halle kabirler görürsün neşeli, kabirler görürsün düşünceli. Onun için arada bir kabirleri ziyaret ederek sevdiklerini neşelendirmeye çalış evlat

Evlat!

İzdivaçta güzellikten önce özellik önem arz Çünkü nice güzeller vardır ama ehli geçim olamadıklarından çirkinlere gıpta ettirirler evlat

*

HATIRLATMA: 50 yılın birikimi olan, muhtevasında 666 adet farklı nasihatin yer aldığı ‘’Mahirane Söylemler’’ kitabımı mutlaka okumanızı ve evlatlarınıza okutmanızı samimi olarak tavsiye ediyorum. Yukarıdaki telefondan iletişime geçerek benden imzalı olarak (okunsun diye maliyetine 30 TL) / Emin Kırtasiye ’den / Osmancık’ta Hilal Kırtasiyeden temin edebilirsiniz.