1--BOĞAZİÇİNE SIĞINANLAR / FRITZ NEUMARK- ÇEVİREN ALP BAHADIR

Hitler Almanya’sından 1933’ lerde kaçıp Türkiye’ye sığınan ve Türkiye’nin bilimsel inşasına katkıda bulunan Yahudi bilim adamı, sanatçı ve politikacıların ilginç ve ibretlik anılarından oluşan bu kitap, okuyucuya çok çağrışımlı trajik bir dünyanın kapılarını açıyor.

Dünyaca meşhur Alman bilim adamı Einstain’in Mustafa Kemal’e yazdığı meşhur tavsiye mektubu sonrası Türkiye’ye gönderilen hepsi de kendi dallarında meşhur olmuş bilim adamlarının Türkiye’deki hayatlarının anlatıldığı bu kitabı bulup okumanızı tavsiye ederim.

"Ben, sadık hizmetkârınız Prof. Albert Einstein.

Ekselansları, Almanya'dan 40 profesörle doktorun bilimsel ve tıbbi çalışmalarına Türkiye'de devam etmelerine müsaade vermeniz için başvuruda bulunmayı ekselanslarından rica ediyorum.

Sözü edilen kişiler, Almanya'da halen yürürlükte olan yasalar nedeniyle mesleklerini icra edememektedirler. Çoğu geniş tecrübe, bilgi ve ilmi liyakat sahibi bulunan bu kişiler, yeni bir ülkede yaşadıkları takdirde son derece faydalı olacaklarını ispat edebilirler. Ekselanslarından ülkenizde yerleşmeleri ve çalışmalarına devam etmeleri için izin vermeniz konusunda başvuruda bulunduğumuz tecrübe sahibi uzman ve seçkin akademisyen olan bu 40 kişi, birliğimize yapılan çok sayıda başvuru arasından seçilmişlerdir.

Prof. Albert Einstein "

Türkiye’de ilk defa İktisat Fakültesini kuran meşhur ekonomist Fritz Neumark, bu kitapta hem kendi hem de diğer 39 bilim adamının Türkiye’deki hayat ve başarı öykülerini nefis bir dille anlatıyor.

2--ADANMIŞLIK / DIDIER DROGBA / OTOBİYOĞRAFİ

Evvelki akşam Migros’ta, bir zamanlar Galatasaray’da oynayan dünyaca meşhur futbolcu Didier Drogba’nın “Otobiyoğrafim” adlı kitabını alarak 2 günde okudum.

Topa vuruş kuvveti ve kafa gollerindeki hüneri ile tanınan Drogba’nın kariyeri Fransa’da Le Mans, Guingamp ve Marsilya takımlarıyla başladı.

Chelsea’ya transfer oldu. Chelsea’de 2004-2012 ve 2014-2015 yılları arasında 381 maçta oynadı ve 164 gol attı. Chelsea’de üç lig şampiyonluğu, 4 FA kupası,2 lig kupası ve 2012’de Şampiyonlar ligi kupasını kazandı.

2012-2013-2014 yılları arasında Galatasaray’da oynayan Drogba, Mayıs 2013’de Galatasaray’ın 19. lig şampiyonluğunu kazanmasında başrolü oynadı.

Galatasaray seyircisi bu efsane oyuncu Drogba’yı baş tacı yaparak bağrına basmıştır.

Drogba, profesyonel futbolcu olarak şöhretinin yan ısıra hayırseverlik ruhuyla da iz bırakmış müstesna bir şahsiyettir.

2007 yılında ülkesindeki sağlık ve eğitimi iyileştirme umuduyla “Didier Drogba Vakfını” kurdu. Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi olmasının yanı sıra 2005 yılında Fildişi Sahili’ndeki iç savaşı bitirme çağrısıyla tüm dünyada özel bir statüye erişti.

3--TÜRK KLASİKLERİNDEN SEÇME ŞİİRLER (DOÇENT DR. YUSUF ÇETİNDAĞ)

Her milletin “Klâsik” diye adlandırılan bir edebiyatı ve “Klâsikleri vardır. Bir eserin klasikleşmesi, eserin zamana ve değişime karşı yaptığı mücadeleden sonra gerçekleşir.

14.y.y. Azeri Türkçesi edebiyatının en büyük şairi Seyyid İmadettin Nesimi’dir.

Nesimi, Azerbaycan, İran, Irak ve Anadolu’da yayılan Hurufilik mezhebinin kudretli şairidir. Halep’te (1404) şeriata karşı geldi denilerek derisi yüzülerek öldürülen Nesimi, kendi ifadesiyle “zamana ve mekâna sığmayan” müthiş ve seçilmiş bir dehaymış.

Bende sığar iki cihan ben bu cihana sığmazam,

Gevher-i lâ-mekân benem kevn mekâna sığmazam.

(İki cihan içime sığmış; ben se bu dünyaya sığmam. Mekân dışı ve mekân üstü olma cevheri ben de iken yine de varlığa ve mekâna sığmam)

Can ile hem-cihan benem, dehr ile hem zeman benem,

Gör bu latifeyi ki, ben deh ü zemana sığmazam.

(Ruhla cihandaş olan benim, alemle zamandaş olan benim, sen bu latif hâle bak ki, ne aleme sığarım, ne zamana sığarım.)