Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye’de lavantaya dayalı sanayi kurulması için hazırlık yaptıklarını açıkladı.

Orman ve Su işleri Bakanlığından Çorum’a yaptırılacak 7 adet tesisin temelini atma törenine katılmak için kente gelen Bakan Veysel Eroğlu, Çorum Valiliğini ziyaret etti. Valilikte ziyaret anısına hazırlanan fidanı toprakla buluşturan Bakan Eroğlu, daha sonra basın toplantısı düzenleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Tıbbi aromatik bitkilerin önemine dikkat çeken Bakan Eroğlu, bu bitkilerin dünyada yıllık 115 milyar dolarlık bir ticari potansiyelinin olduğuna dikkat çekti. Türkiye’deki tıbbı aromatik bitkiler ve endemik türlerin Avrupa kıtasından daha fazla olduğunu açıklayan Bakan Eroğlu, “12 bin tür var, bunun 3 bin 700'ü endemik tür. Yani başka yerde yok. Sadece Türkiye’de var. Şifalı bitkiler açısından da ülkemiz çok zengin. Türkiye nasıl ki kavşak noktası bütün iklimlerin kavşak noktası olduğu için biyolojik değişimleri çok fazla. Biz biyolojik çeşitliliğe dayalı olarak geleneksel bilginin değerlendirmesi projesi kapsamında 7'inci il olarak Çorum’u da dahil ettik. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı.

Lavantaya dayalı sanayi kurmak için bir hazırlık yapıldığını dile getiren Bakan Eroğlu, AK Parti Çorum Milletvekili Lütfiye İlksen Ceritoğlu Kurt’un da aralarında bulunduğu bir heyetin Marsilya’ya incelemelerde bulunmak üzere gittiğini ifade ederek, “Fransa, lavanta sanayisinden çok büyük para kazanıyor. Dolayısıyla oraya giden heyet, bu sanayi hakkında bilgi alacak. Lavantaya dayalı sanayi kurmak için bir hazırlık yapıyoruz. Çünkü bunlar artık çok para getiriyor. Bakın bir şişe parfüm kaça satılıyor. Bir parfüm bakıyorsunuz 60 ila 100 dolar. Halbuki onun üretimi bizde var” diye konuştu.

Toplantıda Vali Necmettin Kılıç, AK Parti Çorum milletvekilleri Salim Uslu ve Ahmet Sami Ceylan ile Belediye Başkanı Muzaffer Külcü de hazır bulundu.