Osmancık Belediyesi, Ramazan ayı boyunca ihtiyaç sahibi 250 aileye tarihi İmaret Aşevi´nde hazırlanan yemeklerle iftar ve sahur servisi yapıyor.

Her gün 250 aileye yemek dağıtımı yapılan İmaret Aşevini ziyaret eden Belediye Başkanı Hamza Karataş, 1430 yılında Koca Mehmet Paşa tarafından açıldığını belirterek, bu tarihi geleneğin Osmancık Belediyesi tarafından yaşatıldığını ifade etti.

Başkan Karataş, İmaret Aşevinin tarihi geleneğine uygun olarak ihtiyaç sahiplerinin evlerine kadar iftar servisi yapıldığını belirterek, “Osmancıklı Sadrazamlarımızdan Koca Mehmet Paşa, 1430 yılında bu imareti inşa ettirmiş. Yaklaşık 600 yıldır burada tarihi bir yardımlaşma geleneği sürdürülüyor. Bu nedenle biz Osmancık Belediyesi olarak Ramazan çadırı kurmak yerine tarihi geleneğe uygun olarak ihtiyaç sahiplerin evlerine yemek ulaştırıyoruz. Vatandaşlarımız bizzat gelerek buradan da yararlanabiliyor tabi. Ancak genellikle çok yaşlılarımız olsun, evde hastası olanlar olsun buraya gelme durumu olmadığından evlere ulaştırmak önem kazanıyor” diye konuştu.

VATANDAŞLAR DA KATKI SAĞLIYOR

Osmancık Belediyesinin aşevine vatandaşların da bağış yaparak hem tarihi geleneğe sahip çıktığını hem de bu hayra vesile olduklarını belirten Karataş, desteklerinden dolayı Osmancık halkına teşekkür etti.

OSMANCIK´TAKİ İMARETİN TARİHÇESİ

Osmancıklı Danişmendoğlu Koca Mehmet Nizamüddin Paşa, 1429´dan 1438 yılına kadar 9 yıl başvezirlik yapmış bir Osmanlı devlet adamıdır.

1430 yılında Osmancık´a cami, aşevi ve medreseden oluşan bir yapı inşa ettirmiştir. Cami imaret cami olarak anılmakta, diğer yapılar ise yıkılmıştır.

İmaret bünyesindeki aşevinden Osmanlı Devletinin son yıllarına kadar ihtiyaç sahiplerine sıcak yemek verilmiştir. İmaret Aşevinde Osmanlı Devletinin zayıfladığı dönemlerde yılın her günü yemek verilemese de Ramazan haricindeki günlerde işçilere ve muhtaçlara ekmek, Ramazan günlerinde de yoksullara iftar ve sahur yemeği verilmiştir.

İmaret kültürü günümüzde Osmancık Belediyesi tarafından yaşatılarak Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine iftar ve sahur veriliyor.