Türk Diyanet Vakıf Sen Osmancık İlçe Başkanı Ayhan Yılmaz Eravcı, engelli vatandaşların sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda büyük fırsat eşitsizlikleri yaşadıklarını belirtti.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Ayhan Yılmaz Eravcı, engelli vatandaşlara acıma duygusu ile yaklaşılmaması gerektiğini belirterek “Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır” dedi.

Engelli insanların yaşadıkları sorunların tüm insanların ortak sorunu olduğunu dile getiren Eravcı, engelli vatandaşlara acıma duygusu ile yaklaşılmaması gerektiğini kaydetti.

İnsanların engelli olmalarının çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını ifade eden Eravcı, açıklamasında şöyle dedi:

“3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Engelli insanların yaşadıkları sorunlar sadece kendilerinin değil; ailelerinin, çevrenin, toplumun, kısacası tüm insanların ortak sorunudur.

İnsanların engelli olmaları çeşitli faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulmasıyla mümkündür. Bu anlamda, engelli vatandaşlara acıma duyguları ile yaklaşmak yerine, kurumsal hizmetlerin geliştirilmesi esas alınmalıdır. Bu nedenle engellilere hizmet götüren kamu, özel sektör ve gönüllü sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesine önem verilmelidir. Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilik sorununu temelde bir insan hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti engellilerin sorununa yönelik yükümlü kılmıştır. Devletimizin evrensel ölçülerde engellilerini sahiplenme çabası, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu desteği ile anlamlı ve gerçek bir boyuta ulaşacaktır.

Engellilik; doğuştan veya kaza ya da uzun süren bir hastalık sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak tanımlanmaktadır.

Bugün sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik ve toplumsal yaşama tam katılım gibi temel sorunlarda engelli vatandaşlarımız için de büyük fırsat eşitsizlikleri yaşanmaktadır.

Engellilere yönelik olarak geliştirilen politikalarda; engellilerini ve ailelerini bilinçlendirmeye yönelik bilgi paylaşımı için gerekli olanakların ilgili kurumlarca sağlaması, etkin bir tıbbi bakım şartının devlet tarafından güvence altına alınması, engellilerin kendi kendine yeterlik ve işlevsellik konusunda olabilecek en iyi düzeye çıkarılması ve bu düzeyin korunması için rehabilitasyon programlarının kurgulanması ve özellikle araç gereçlerinin de bu kapsamda ele alınacağı yardım servislerinin geliştirilmesi öncelikli konulardır. Bu anlamda geliştirilen; sağlık, rehabilitasyon, eğitim, sosyal güvenlik ve istihdam konularındaki politikalar engellilerin topluma başarılı bir şekilde entegre olmasını sağlayacaktır.” Bütün engellerin kalkarak engelsiz bir dünya olması en büyük arzumuzdur”