AK Parti Çorum Milletvekili Oğuzhan Kaya Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği bütçesiyle ilgili söz aldı. Milletvekili Kaya, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği’nin kuruluş yapısındaki değişiklik ve çalışmaları hakkında meclise bilgi verdi.

Kaya “Türkiye Cumhuriyeti Devletine göz koyanlar iyi bilsinler ki, sefere giden askere nereye diye sorulduğunda Kızılelmaya diyen yüce millete, ölürsek cennet bizim, kalırsak vatan bizim diyen bir millete kimse kefen biçmesin. Biçtikleri kefeni kendilerine giydiririz” şeklinde konuştu.

Kaya, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Türkiye Cumhuriyeti’nin güvenliğini sağlamak için 1933 yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Yüksek Müdafaa Meclisi Umumi Kâtipliğinin devamıdır. Her devlet bekasına, bütünlüğüne ve refahına yönelen tehdit ve saldırılara karşı kendi güvenlik tedbirlerini alır.

Devletler bu tedbirleri alırken ülkesindeki ve dünyadaki gündemi takip edip tehditleri, fırsatları belirleyip en doğru siyaset uygulamalarını sağlayacak süreç ve unsurları ihtiva eden millî güvenlik sistemlerini tesis ederler. Devletler, millî güvenliği ilgilendiren konularda sağlıklı, kurumsal, bütüncül, hızlı ve etkili kararları almak, hükûmet veya kurumlar arasında koordinasyonu ve millî bilgi paylaşımını sağlamak amacıyla “Millî Güvenlik Kurulu” adı altında ya da benzer isimlerde kurumlar kurarlar.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 12 Eylül darbecilerinin, cuntacılarının kurmuş olduğu Millî Güvenlik Konseyiyle karıştırılmaktadır. Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, anayasal bir kurum olan Millî Güvenlik Kurulunun sekreterya hizmetlerini devam ettirmektedir.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 9 Temmuz 2018 tarihinde başlayan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi çerçevesinde 15 Temmuz 2018 tarih ve 6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle yapısı tekrardan düzenlenmiştir. Yeni dönemde Millî Güvenlik Kurulunda Cumhurbaşkanı, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet Bakanı, Millî Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı ve Deniz Kuvvetleri Komutanları yer almaktadır.

Dünyadaki küreselleşme olgusunun etkileri ve teknolojideki hızlı gelişmeler, ülkelerin güvenliğine yönelik risk ve tehditlerin kapsamının da sürekli gelişmesine neden olmuştur. Bu itibarla, ülkemizin millî güvenliğinin sağlanması her zamankinden daha fazla önem kazanmış bulunmaktadır.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin 2020 yılı mali bütçesinin geneline bakıldığında, yüzde 71,27’sinin personel giderlerine, yüzde 11,18’inin Sosyal Güvenlik Kurumu devlet primlerine, yüzde 9,70’inin cari giderlere, yüzde 0,41’inin cari transferlere, yüzde 7,44’nün de sermaye giderlerine ayrıldığı görülmektedir. Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği 2020 yılı mali bütçe teklifinde yer alan ödeneklerle yukarıdaki açıkladığımız faaliyetler devam ederken Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin başka ülkelerdeki muadili kuruluşlarla da görüşmeler sürdürülmekte, uluslararası düzeyde toplantılar devam etmektedir. Yabancı ülkelerde Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinin eş değeri olan kurumları temsil eden heyetler…

Son söz olarak da Türkiye Cumhuriyeti devletinin istiklaline, istikbaline, vatanına, bayrağına, ezanına göz koyanlar iyi bilsinler ki sefere giden askere “İstikamet nereye?” denildiğinde “Kızılelma’ya.” diyen yüce bir millete, “Ölürsek cennet bizim, kalırsak vatan bizim, devlet bizim.” diyen kahraman bir millete, önüne yattığı birinci tankın üzerinden geçmesi üzerine ikinci tankın da altına yatan kahraman bir millete “Ölümü ölümle korkutacağız, ölürsek de milletimizle beraber adam gibi öleceğiz.” diyen Recep Tayyip Erdoğan gibi bir lidere sahip bu millete kimse kefen biçmesin, biçtikleri kefenleri kendilerine giydireceğiz, kazdıkları hendekleri de çukurları da kendilerine mezar edeceğiz.”