İl Sağlık Müdürlüğü, yaklaşan Kurban Bayramı nedeni ile çeşitli uyarılarda bulundu.

‘Bayramınız sağlıklı olsun’ başlığı ile yapılan uyarıda kist hidatik hastalığından korunma yolları yer aldı.

Kistli sakatatların köpeklere yedirilmemesi, derin bir çukura gömülmesi gerektiğini dile getiren İl Sağlık Müdürlüğü, “Kist hidatik, insanların karaciğer, akciğer, dalak, beyin gibi iç organlarında kistler oluşturarak ölümüne sebep olabilen bir hastalıktır. Hastalık insanlara kedi, tilki ve özellikle de köpekler tarafından bulaştırılmaktadır” dedi.

İl Sağlık Müdürlüğü’nün konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Köpeklerin bağırsaklarında yaşayan parazit yumurtaları köpek dışkısı ile çevreye atılır. Kurumuş köpek dışkısı içindeki yumurtalar rüzgârla uçuşur ve etrafa yayılarak, yiyecek ve içeceklerin üzerine konabilir.

Meyve ve sebze gibi yiyecekler bu yumurtalarla kirlenir. Bu şekilde kirlenmiş yiyeceklerin yenilmesi, rüzgar ile uçuşan yumurtaların, solunum yolundan girmesi ve paraziti taşıyan köpeklere dokunulduktan sonra ellerin iyice yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına sebep olarak insanların ve otçul beslenen koyun, keçi, sığır gibi hayvanların iç organlarında kist oluşturmaktadır.

İç organlarında kist oluşan bu hasta hayvanların kesilmesi ve pişmemiş kistli sakatatlarının köpeklere yedirilmesi, hastalığın tekrar köpeklere bulaşmasına neden olmakta, böylece hastalıkta bir döngü meydana gelmektedir. Bu nedenle, pişmemiş kistli organların köpeklere yedirilmemesi, derin çukurlara gömülmesi bu döngünün kırılmasında hayati öneme sahiptir.

Belirtiler

Hastalık insanlarda hiçbir belirti vermeyebileceği gibi, yerleştiği organa göre gösterdiği belirtiler değişebilir. Kistler karaciğere yerleşince bulantı, kusma, koyu renkli idrar, karın ağrısı ve karında şişkinlik olabilir. Kistlerin patlaması sonucu hastalık ölümle sonuçlanabilir.

Korunma yolları

1. Kurban Bayramında kestiğiniz hayvanların kistli sakatatlarını köpeklere ve diğer etçil hayvanlara yedirilmemeli, derin bir çukura gömülmelidir.

2. Köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemelidir.

3. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olacak şekilde, çiğ yenen sebze ve meyveler ise bol su ile iyice yıkadıktan sonra tüketilmelidir.

4. Kaynağını bilmediğiniz sular içilmemelidir.

5. Parazit mücadelesi yapılmadan serbest dolaşan köpeklerin okşanması ve sevilmesi sırasında parazit yumurtaları ellere geçebilir. Bu şekilde kirlenen ellerin yıkanmadan ağza götürülmesi ile parazitin yumurtası alınır. Bu nedenle, özellikle çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkamaları sağlanmalıdır.

6. Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalıdır.

7. Köpekler çocukların oyun oynadıkları oyun bahçesi, park, okul bahçesi gibi yerlerde gezdirilmemelidir.”