Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu Başkanı Süleyman Şener, Çıraklık Eğitim Merkezleri’nden ustalık belgesi alan her meslek sahibinin işyeri açabileceğini ifade etti.

Çorum İl Genel Meclisi’nin bugünkü toplantısında geçtiğimiz ay Eğitim Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonuna havale edilen, “Çıraklık Eğitim Merkezlerinden mezun olan kaç kişi vardır? Çıraklık Eğitim sonucu kaç kişi iş yeri açmıştır? İş yeri açmada devlet desteği var mıdır? Çıraklık Eğitim Merkezlerinde en çok hangi mesleğe yönelik eğitim verilmektedir? Sosyal güvenceleri sağlanmakta mıdır?” konulu yazılı önergenin komisyon raporu okundu.

Komisyon adına raporu Başkan Süleyman Şener okudu.

14 yaşını doldurmuş ve 19 yaşından gün almamış herkesin çırak olabileceğini dile getiren Şener, sunumunda şu ifadelere yer verdi:

“Çıraklık, çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştirmek için başlayan bir eğitim süresidir. Çıraklık sözleşmesinin imzalanması ile başlar, kalfalık belgesi alınınca sona erer.

KİMLER ÇIRAK OLABİLİR?

14 yaşını doldurmuş olmak, 19 yaşından gün almamış olmak. En az ilköğretim okulu mezunu olmak. Bünyesi ve sağlık durumu gireceği mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmak. Ancak on dokuz yaşından gün almış olanlardan daha önce çıraklık eğitiminden geçmemiş olanlar, yaşlarına ve eğitim seviyelerine uygun olarak düzenlenecek mesleki eğitim programlarına göre çıraklık eğitimine alınabilir. Ağır tehlikeli veya özellik arz eden mesleklere alınacak çırakların öğrenim ve yaş durumu ilgili kuruluşların görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir. Bu süreç çırak, velisi ve işveren tarafından imzalanan çıraklık sözleşmenin Mesleki Eğitim Merkezine teslim edilmesi ile başlar.

SİSTEMİN ÇIRAĞA SAĞLADIĞI FAYDALAR

Aday çırak ve çırak öğrenciler sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınmakta iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigorta primleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

Askerlik işlemleri eğitim sonuna kadar tecil edilmektedir. İşyerlerinden asgari ücretin %30’undan aşağı olmamak kaydı ile ücret almaları ve ailelerine yük olmamaları sağlanmaktadır. Diğer örgün eğitim kurumlarındaki öğrencilerin faydalandığı bütün haklardan faydalanmaları sağlanmaktadır.

Mesleki yeterlilikleri belgeye bağlanmıştır. Çıraklık eğitimini tamamlayanlar kalfalık, kalfalık eğitimini tamamlayanlar da ustalık belgesi almaktadır. Kalfalık ve ustalık belgesine sahip olan ilkokul mezunları fark dersleri vermek sureti ile ilköğretim, ilköğretim mezunları meslek liselerinin fark sınavlarını vermeleri halinde meslek lisesi diploması alarak yükseköğrenime devam etmeleri mümkündür.

Çorum Çıraklık Eğitim Merkezinden 2016-2017 yılı içerisinde kalfalık belgesi alan kişi sayısı 55, 2016-2017 yılı içerisinde ustalık belgesi alan kişi sayısı 38’dir.

İskilip Çıraklık Eğitim Merkezinden; Kalfalık Eğitiminden Mezun (Kalfalık Belgesi alan 37 kişi, Ustalık Eğitiminden Mezun (Ustalık belgesi alan) 73 kişi, Usta öğreticilik eğitiminden mezun (Usta Öğreticilik Belgesi Alan) 61 kişi.

Çorum Mesleki Eğitim Merkezi (METEM) mezun olan kalfa ve usta sayıları; belge alan kalfa sayısı 122 kişi, usta sayısı 154 kişi,

Kargı Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi çırak sayısı 5, Alaca Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi Çıraklıktan mezun olan öğrenci sayısı 8’dir

Osmancık İMKB Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi’nden mezun olan çırak sayısı 35, mezun olan kalfa sayısı 35,

Mesleki Eğitim Kanunu gereğince Ustalık belgesi alanlar işyeri açabilmektedir. Fakat bu konunun takibi hususunda Mesleki Eğitim Merkezlerinin yükümlülüğü ve imkanı yoktur. Bu konunun kayıtlarını Meslek Odaları almaktadır.

Ustalık belgesi olup ilk defa işyeri açacak girişimcilere KOSGEP destek vermektedir. Ancak Mesleki Eğitim Merkezlerince kimlerin yararlandığının takibinin yapılması yükümlülüğü yoktur.

Mesleki Eğitim Kanunu gereğince çırak öğrencilerimiz eğitimleri süresinde bakılmakla yükümlü olunanlara iş kazaları ve meslek hastalıkları, bakılmakla yükümlü olunmayanlara ise iş kazaları, meslek hastalıkları ve hastalık sigortası yapılmaktadır. Bu sigorta çeşitleri emeklilik işlemlerine yaramamaktadır. Kalfalık belgesi alınmasına müteakip sigorta çıkışları yapılmaktadır.

Kalfalık belgesi ile kanunen iş yeri açılamamaktadır. Ustalık belgesi ile işyeri açanların sayılarının Mesleki Eğitim Merkezleri tarafından tespit edilmesi yükümlülüğü yoktur. Kayıtlarını Meslek Odaları almaktadır.”