Mevsimin daha ılıman geçtiği Osmancık ve Laçin ilçelerinin dış mekan süs bitkisinin yanı sıra kesme çiçek ve iç mekan süs bitki yetiştiriciliği yapılabileceği belirtildi.

Çorum İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Ömer Çatalpelit, süs bitkisi üretiminin Çorum özelinde yetersiz kaldığını, Yalova ve İzmir’den tedarik edilerek gerekli ihtiyacın karşılandığını ifade etti.

Ömer Çatalpelit, destek verilmesi halinde Çorum’daki süs bitkisi ihtiyacının Osmancık ve Laçin ilçesinden karşılanabileceğini kaydetti.

Çorum’da toplamda 500 metrekarelik alanda süs bitkisi yetiştirildiğini belirten Çatalpelit, iklim koşulları nedeniyle süs bitkisi ihtiyacının tamamının yerli üreticilerden karşılanamadığını bildirdi.

İl Genel Meclisi Toplantısında komisyon tarafından komisyon tarafından hazırlanan raporu okuyan Ömer Çatalpelit, raporla ilgili şu bilgileri verdi:

‘ÇORUM’DA ÜRETİM YETERSİZ’

Çorum il merkezinde Tarımsal Bilgi Sistemine kayıtlı sadece 500 m² alanda dış mekan süs bitkileri yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Yapılan araştırmalar sonucunda bölgedeki talebi karşılamaya yönelik üretimin yapılmadığı, bölgedeki süs bitkileri ticareti ile uğraşan firmaların, ürünlerini Yalova ve İzmir illerinden karşıladığı görülmektedir.

Üreticinin, bölgedeki süs bitkileri talebini karşılamaya yönelik bir üretim potansiyeli oluşturamamasının en büyük etkeni, bölgenin iklim özellikleri ve beraberinde getirdiği üretim sezonunun kısa olmasıdır.

İklimin olumsuz etkilerini azaltmak, üretim sezonunu uzatmak ve üretim sezonunu yıl içine yaymak ancak serada üretim yapmak ile mümkündür. Çorum Merkez ve bazı ilçeleri karasal iklimde yer almakta olup bu alanlar, kışın sert geçmesi nedeniyle sera ısıtma giderlerinin yüksek gerçekleştiği, üretimde kar oranı düşük alanlardır. Bu nedenle karasal iklimin görüldüğü yerlerde dış mekan süs bitkileri yetiştirilebilir. Mevsimin daha ılıman geçtiği Osmancık ve Laçin ilçelerinde dış mekan süs bitkisinin yanı sıra kesme çiçek ve iç mekan süs bitki yetiştiriciliği yapılabilir. Ancak üreticinin sadece üretim ile sınırlı olmayan ürettiği ürünün pazarlanmasında yaşayacağı sorunlar arasında, hasat sonrası kullanılan teknolojilerin yetersizliği, soğuk hava depolarının bulunmaması, büyük Pazar alanlarına olan uzaklık ve erişimde zaman unsurunun önemli olması gibi birçok etmen hasat sonrası yüksek kayıplara neden olabilmektedir. Bu olumsuz faktörler, bölgemiz üreticisinin süs bitkileri yetiştiriciliğine sıcak bakmasını engellemekte, maliyeti düşük, pazarlama imkanı kolay ve iş gücü az ürünlerin yetiştiriciliğini tercih etmesine neden olmaktadır”