Osmancık Gazeteciler Cemiyeti, Osmanlı tarihine damga vuran Sadrazamlardan Baltacı Mehmet Paşa´nın Yunanistan´ın Limni Adasındaki mezarının memleketi Osmancık´a taşınması için girişimde bulunmaya hazırlanıyor.

Osmancık Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilal Çevrim, ön araştırma yapmak ve Yunanistan´daki yetkililerle temasta bulunmak üzere Limni Adasına gitti.

Osmancık Gazeteciler Cemiyeti aslen Osmancıklı olan ve iki dönem başvezirlik makamında bulunan Baltacı Mehmet Paşa´nın araştırılması, ilçe turizmine kazandırılması, mezarının ilçeye getirilmesi ya da anıt yapılması için çalışma başlattı.

‘SARAY ENTRİKALARININ KURBANI OLDU’

Araştırma yapmak üzere Yunanistan´ın Limni Adasında giden Osmancık Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilal Çevrim, yaptığı açıklamada Sadrazam Baltacı Mehmet Paşa´nın Prut Savaşında önemli bir zafer elde etmesine rağmen saraydaki entrikaların kurbanı olduğunu söyledi.

Tarihin en ünlü isimlerinden Rus Çariçesi Katerina ile yapmış olduğu barış anlaşmasının Baltacı’ya dünya çapında ün kazandırdığını kaydeden Çevrim şu ifadeleri kullandı:

“Osmancıklı Baltacı Mehmet Paşa, iki dönem sadrazamlık yapmış ve Prut Savaşı gibi önemli bir savaşın başkomutanlığını yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Aslen savaşta önemli bir zafer elde etmiş, Osmanlı Devletinin işgal edilen topraklarını geri kazanmış, barış antlaşması karşılığında da savaş tazminatı almıştır. Ancak saraydaki rakiplerinin entrikalarına kurban olmuş ve azledilerek Limni Adasına gönderilmiştir.”

‘BALTACI MEHMET PAŞA OSMANCIK TURİZMİNE KAZANDIRILMALI’

Baltacı Mehmet Paşa´nın Ünlü Çariçe Katerina ile barış antlaşması imzalamasının tarihin en önemli olayları arasına girdiğini belirten Çevrim “Bu gün Baltacı Mehmet Paşa´nın ünü dünyaca bilinmektedir. Halen tarihin en çok konuşulan devlet adamlarındandır. İlçemiz için önemli bir turizm potansiyelidir. Ancak mezarının Limni Adasında olması, ilçede adına her hangi bir anıt olmaması nedeniyle pek değerlendirilememiştir. Baltacı Mehmet Paşa´nın Osmancık için önemi ön plana çıkarılmalıdır. Gazeteciler Cemiyeti olarak bu çalışmadaki amacımız budur” şeklinde açıklamada bulundu.

‘MEZARI OSMANCIK´A TAŞINMALI’

Baltacı Mehmet Paşa´nın mezarının Osmancık´a taşınması için girişimde bulunulması gerektiğini kaydeden Çevrim “Limni Adasında ve Yunanistan´da bu konuda ön araştırmalar yapacağız. Uygun zemin ve imkan olursa Baltacının memleketine getirilmesi hem tarihi bir olay olacaktır hem de Osmancık´ın ve Çorum´un tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Bu güne kadar böyle bir girişimde bulunulmamış olması, en azından bir anıtının dahi yapılmamış olması ilçemiz için bir şanssızlıktır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Osmancık Gazeteciler Cemiyeti kuruluşunun ardından önemli çalışmalara imza attı.

İlk olarak Bayram Gazetesi çıkaran dernek, geliri ile 12 üniversite öğrencisine burs veriyor. Baltacı Mehmet Paşa ile ilgili girişim ise cemiyetin dikkat çeken ikinci çalışması oldu.