56935,76 %-0.69

94,2397 %2.64

1,8350 %2.45

2,3430 %6.61
Karakter boyutu :13 Punto15 Punto17 Punto19 Punto

Osmancık Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali Sona Erdi

Osmancık Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali Sona Erdi
Pirinciyle meşhur Osmancık’ta geleneksel olarak düzenlenen "Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" renkli görüntülerle başladı.
10.10.2011 / 20:01


Pirinciyle meşhur Osmancık’ta geleneksel olarak düzenlenen "Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" renkli görüntülerle başladı.

Çorum'un pirinciyle meşhur Osmancık ilçesinde geleneksel olarak düzenlenen "Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" renkli görüntülerle başladı.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen festivalin yürüyüşüne, İlçe Kaymakamı İbrahim Küçük, Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, İlçe Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Levent Öztürk, çevredeki ilçelerin kaymakam ve belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Hükümet Konağı önünde toplanan katılımcılar, Çorum Belediyesi mehter takımının marşları eşliğinde belediye binasına kadar yürüdüler.

Festivale katılanlar, geçtikleri güzergahlardaki esnafa ve vatandaşlara kırmızı karanfiller verdi. Belediye binası önündeki program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşmalarla devam etti.

Burada konuşan Osmancık Belediye Başkanı Yazıcı, bu yıl ki festivalin Osmancık Belediyesi'nin kuruluşunun 120. yılı etkinlikleriyle birlikte kutlandığını söyledi.

İlçede üretilen pirincin dünyaca ünlü olduğunu belirten Yazıcı, ünlü Osmancık pirincinin verimi ve kalitesiyle Türkiye'nin pek çok yerinde hatta Rusya'da bile ekildiğini kaydetti.

Kaymakam Küçük ise, Osmancık denilince akla pirincin, pirinç denilince ise Osmancık'ın akla geldiğini ifade etti.

Marka olmanın kolay olmadığını vurgulayan Küçük, "Osmancık'ın marka olmayı sürdürebilmesi için üretim ve pazarlama şekillerinde değişikliğe gitmesi gerekiyor. Osmancık tarihi ve kültürel olarak çok önemli zenginliklere sahip bir ilçe. Pirinç sadece Osmancık'ın değil, aynı zamanda Çorum'un ve Türkiye'nin zenginliklerinden birisidir. Bunun daha da önemsenerek üretim miktarı ve diğer unsurları da değiştirilerek devam ettirilmesinin hem ülkemize, hem ilimize, hem de ilçemize büyük yararları olacaktır" dedi.

Festivalde, konuşmaların ardından mehter takımının marşları ve halk oyunları gösterileri de yapıldı.

Ayrıca festivalin açılışında vatandaşlara pilav ikram edildi.





Trap Atışları Yapıldı

Osmancık Belediyesi "Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" etkinlikleri kapsamında düzenlenen Trap atışları At yarışları mevkii piknik alanında yapıldı.

Osmancık Avcılar Derneği üyeleri arasında yapılan Trap Atışları yarışması bir hayli çekişmeli ve heyecanlı geçti.

Trap atışları Belediye Başkanı Bekir Yazıcı’nın ilk atışı yapmasıyla başladı. Başkan Yazıcı

Belediyemizin düzenlemiş olduğu "Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" kapsamında organize ettiğimiz trap yarışmaları bu yılda bir hayli zevkli ve heyecanlı geçti.. Dereceye girenleri tebrik ediyorum”dedi.

Çok sayıda yarışmacının katıldığı trap atışlarının birincisi 5’te 5 atışı başarılı bir şekilde yaparak hedefleri vuran Ferhat Öremiş oldu.

Festival Konserleri İptal Edildi

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen “Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" ikinci günü Anadolu Çınarları ve mahalli sanatçılar konser düzenlediler. Konser Sahil Park Yazlık sahneden düzenlenirken, 7 Ekim 2011 Cuma günü yapılması düşünülen konserler Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatı nedeniyle iptal edildi.

5 Ekim 2011 Çarşamba günü başlayan ve bu yıl altıncısı düzenlenen “Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali" kapsamında 07 Ekim 2011 Cuma günü saat 20.00’da gerçekleştirilmesi planlanan mahalli sanatçılar konseri ile 08 Ekim 2011Cumartesi günü akşamı saat 20.00’da düzenlenecek olan Cemalettin Kurtoğlu konseri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın annesi Tenzile Erdoğan'ın vefatı nedeniyle iptal edildi. Osmancık Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Festivalimiz kapsamında organize edilen müzikli eğlence programları Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın annesinin vefatı nedeniyle ülkemizin içinde bulunduğu yaslı durum göz önünde bulundurularak iptal edilmiştir. Bu yüzden mahalli sanatçılar konseri ve Cemalettin Kurtoğlu konseri belirtilen tarih ve saatte gerçekleştirilemeyecektir" denildi.

Yağlı Güreşler Yoğun İlgi Gördü

Osmancık’ta düzenlenen yağlı güreş müsabakaları yoğun ilgi gördü.

Osmancık’ta düzenlenen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla her yıl geleneksel olarak Osmancık Kaymakamlığı ve Osmancık Belediyesi'nin düzenlediği Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Etkinlikleri kapsamında yağlı güreş müsabakaları yapıldı. Tarihi Kırkpınar başpehlivanlarının da katıldığı müsabakalara il dışından yaklaşık 200 pehlivan katıldı. Yağlı güreşleri Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Garnizon Komutanı Levent Öztürk, Belediye Başkanı Bekir Yazıcı ve çevre ilçelerin belediye başkanları ile çok sayıda vatandaş izledi.

Başpehlivanlık güreşleri öncesinde bir konuşma yapan Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, "Biz bir bütün olarak güreşe sevda duyuyoruz. Sadece güreşe değil bütün sporlara sevda duyuyoruz. İnsanlarımız spor yapsın, bu güzellikleri devam ettirsin istiyoruz. Bu yüzden göreve başladığımızda ilk icraatımız daha önce güreş alanı olan ada bölgesini bir spor kompleksine dönüştürmek oldu. Şimdi bu komplekse bir güreş eğitim merkezi dahil edilecek. Projesi çizildi, çalışmalar başlamak üzere. Çünkü mekan olmadan istediğimiz başarıyı elde etmek mümkün değildir" dedi.

Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük de ülkemizde birliğin ve beraberliğin sağlanması için güreş gibi spor faaliyetlerinin önemli olduğunu söyledi. Ata sporu güreşin sevgi, saygı ve centilmenliği en iyi şekilde yansıtan spor olduğunu vurgulayan Küçük, "Bilinmelidir ki spor sadece yarışmak ve kazanmak değil aynı zamanda saygı ve sevgidir. Bunu en güzel şekilde güreş sporumuz yansıtır. Yenilen büyüğünün elini öpen çırağını görmemiz takdir edilmesi gereken bir harekettir ve bunu güreşte sık sık görürüz. Çünkü güreşte küçüğü büyüğüne her zaman için saygı duyar. Ülkemizde birliğin ve beraberliğin gelişmesi için bu tür faaliyetlerin önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Osmancık'ta yapılan her faaliyet Çorum için, Çorum'da yapılan her faaliyet Türkiye için bir iyilik hareketidir. Bilindiği gibi ata sporumuz olan güreşi yaşatmak için değişik faaliyetler yapılmaktadır. Bunlardan birisi de ülkemizin değişik yörelerinde gerçekleştirilen yağlı pehlivan güreşleridir. Osmancık'ta da yıllardır büyük katılımla gerçekleştirilen güreşler bu gün de yoğun ilgiyle devam ediyor. Bu organizasyonların bundan sonra da genişleyerek devam edeceğine inanıyorum. Bütün sporcularımıza kazasın belasız bir şekilde centilmenlik içinde bir yarışma temenni ediyorum" diye konuştu.

Oldukça çekişmeli maçlara sahne olan güreş şenliğinde güreşçiler kıyasıya bir mücadelenin içerisine girerlerken, müsabakalarda en büyük ilgiyi ise başpehlivanlık güreşleri gördü.

Osmancık Belediyesi yağlı güreşleri izlemeye gelen seyircilere gözleme, ayran ve çay ikramında bulundu.





Ağalığı kimseye bırakmadı

Osmancık’ta geleneksel hale gelen yağlı güreş müsabakaları bu yılda yoğun ilgi gördü. Güreşlere kırkpınarda güreşen birçok pehlivan katılırken güreş ağalığını kimseye bırakmayan İlyas Karakaş bu yıl yine ağalığa hak kazandı.

Birçok pehlivanın katıldığı güreşler büyük çekişmelere sahne olurken vatandaşların ata sporu güreşe ilgisi yoğun oldu.

2010–2011 yıllarının güreş ağası olan Osmancıklı genç iş adamı, Karakaşlar Otomotiv Samsun Bölge Müdürü İlyas Karakaş ağalığı yine kimseye bırakmadı ve 2. kez güreş ağası seçildi.

Ünal Karaman başpehlivan

Osmancık kaymakamlığı ve belediye tarafından ortaklaşa düzenlenen Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali güreşlerinde Ünal Karaman başpehlivan oldu.

Güreşler sonunda Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı ve protokol üyeleri tarafından dereceye giren güreşçilere ve festivalin düzenlenmesine katkıda bulunanlara plaket verildi.

Osmancık’taki At yarışlarında ilginç görüntüler

Osmancık'ta Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında düzenlenen at yarışları'nda ilginç görüntüler yaşandı. 2 jokeyin at üzerinden düştüğü yarışta, jokeyi üzerinden düşen bir at pistte 4 tur attı.

Osmancık'ta 5 Ekim Çarşamba günü başlayan Geleneksel Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali çerçevesinde 9 Ekim 2011 Pazar günü saat 11.00’da başlayan geleneksel at yarışları bisiklet yarışı ile başladı. Bayan ve erkek atletizim yarışı ile devam eden etkinlikte merkep koşusu, 2,3 ve 4’lü taylar, deste, küçük ve büyük orta koşusu, baş altı ve baş koşusunun yanı sıra rahvan atlar koşusunda yerli dörtnal, arap at koşusu ve İngiliz at koşusu yapıldı.

At yarışları mevkiinde yapılan geleneksel at yarışlarına yurdun çeşitli illerinden çok sayıda at ve yetiştirici katılırken yerli dörtnal koşusunun birincisi Erdal Haykır, ikinci İsmet Haykır, üçüncü ise Murat Osmancıklı oldu.

Arap At koşularının birinci etabında birinci Ali Arslan, ikinci Orhan Türkoğlu, üçüncü Sadık Badişoğlu, ikinci etapta birinci Ali Çetin, ikinci Abdullah Küçük, üçüncü ise Bilal Özkömürcü oldu.

Geleneksel at yarışlarındaki koşularda atlar birinci gelebilmek için ter dökerken İngiliz atlarının koşusunun birinci etabı nefesler kesti. Yerlerinde duramayan İngiliz atları izleyicilere heyecanlı anlar yaşatırken koşunun ilk turunun çıkışında Jokeyi üzerinden düşen bir at pistte 4 tur atarken, Sapanca’dan koşulara katılan atın jokeyi Hüseyin Orhan ve atının üzerinden düşen ve ismi henüz belirlenemeyen bir jokey hafif şekilde yaralandılar. Yarış alanında bulunan ambulansla Osmancık Devlet Hastanesine kaldırılan jokeylerin durumlarının iyi olduğu öğrenilirken koşunun birinci etabının birincisi Ahmet Demirci, ikincisi Mustafa Çakır, üçüncüsü ise Cevat Al oldu. İngiliz at koşusunun ikinci etabında birinci Mehmet Yeşil, ikinci ve üçüncü Murat Badişoğlu’nun atları oldu.

Koşularda dereceye girenlere para ve kupaları protokol mensupları tarafından verilirken geleneksel at yarışlarına Çorum Ak Parti Milletvekili Cahit Bağcı, Osmancık Kaymakamı İbrahim Küçük, Osmancık Jandarma Garnizon Komutanı Levent Öztürk, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan, Osmancıklı hayırsever işadamı Ömer Derindere, çevre ilçelerin ve beldelerin belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.





 


Etiketler:
Bu haber toplam 731 defa okundu
YAZARLAR
1-7 Nisan Kanser Haftası
Aydın “Kansersiz yaşam elimizde” Osmancık Devlet Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İsmail Aydın, “Meme kanseri, kadınlarda sık görülen kanser türlerinden biridir” dedi.
Dünya