Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. yıldönümü dolayısıyla Osmancık’ta da anma töreni düzenlendi.

Osmancık Kaymakamlığı ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 10 Kasım Atatürk’ü Anma programı düzenlendi.

Atatürk’ün ebediyete intikalinin 80’inci yıldönümü nedeniyle Hükümet Konağı bahçesinde Atatürk Anıtı’na çelenk konulma programı gerçekleştirildi.

Programa Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Askerlik Şube Başkanı Murat Demir, Emniyet Müdürü Bahadır Vurgun, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, siyasi parti temsilcileri, oda başkanları, sivil toplum kuruluşların başkanları, daire amirleri, programa ev sahipliği yapan Osmancık Orgeneral Ahmet Çörekçi Yatılı Bölge Okul Müdürü Mehmet Ali Hızarbaş, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Osmancık Kaymakamlığı adına Osmancık Kaymakam Hakan Alkan, Garnizon Komutanlığı adına Askerlik Şube Başkanı Murat Demir, Osmancık Belediyesi adına da Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş Atatürk Anıtı’na çelenk sundu.

Her yıl farklı bir okulun düzenlediği 10 Kasım Atatürk’ü Anma Günü ve Atatürk Anma Programı bu yıl Orgeneral Ahmet Çörekçi Yatılı Bölge Okulu tarafından düzenlendi.

Orgeneral Ahmet Çörekçi Yatılı Bölge Okulu tarafından hazırlanan programda Atatürk ile ilgili bilgiler verildi. Saat 09.05’te ise siren sesleri eşliğinde iki dakikalık saygı duruşuna geçildi. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Osmancık Hükümet Konağın bahçesindeki çelenk sunma töreni burada son buldu.

Daha sonra Osmancık Belediye Kültür salonuna geçilerek 10 Kasın programın ikinci aşamasına gerçekleşti. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda, günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Ahmet Yesevi İmam Hatip Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Duran Kurt yaptı.

Duran Kurt konuşmasına Türkiye Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 80. Yıldönümünü anma ile başladı.

Kurt; “Büyük Önder Atatürk’ün 10 Kasın 1983’de ebediyete intikal edişi şüphesiz ki Türk milletini derin bir üzüntüye boğduğu gibi, O’nun ani ve apansız aramızdan ayrılışı bütün dünya üzerinde de geniş bir yankı uyandırmıştır.

Atatürk’ün vefatının hemen ardından dünya liderleri tarafından yapılan bütün açıklamaların ortak noktası, O’nun dünya üzerinde yetişmiş çok büyük bir komutan oluşu, büyük devlet adamlığı ve dünya milletlerine örnek olan çalışmalarıdır.

Atatürk’ün, Türk Kurtuluş savaşına yön vermiş, millet ile birlikte ‘ya istiklal ya ölüm’ parolası ile hareket ederek, zaferin kazanılmasında en büyük pay sahibidir.

Yalnız 10 Kasım’larda değil, her daim Atatürk’ün mücadele azmi, bizlere yüklediği sorumluluklar ve gösterdiği hedefler tekrar tekrar konuşulmalıdır. Ülkemizin en zor anında bile düşünüp ortaya koyduğu milli hedefler ve stratejilerinin hatırlanması, bu tür çabaların anlam ve değerinin çok iyi bilinmesi, Büyük Önderin ebedi alemde huzur içinde uyuması bakımından da çok önemlidir.

Bugün burada bu daracık zamanda Atatürk’ü anlatmanın şüphesiz imkanı yoktur. Hakkında binlerce kitap yazılan; sayısız araştırmalara, makalelere konu olan Atatürk’ü ve onun muazzam kişiliğini bütün yönleriyle tam olarak anlatamayız.

Hayatının son anına kadar ülkesine hizmet etmiş olan bu büyük insan; ‘Benden sonra beni benimsemek isteyenler akıl ve ilmin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olur’ demek suretiyle kurduğu Cumhuriyet’e sahip olunmasını ve çok çalışarak bilimde ileri bir seviyeye çıkılmasını arzu ve temenni etmiştir.

İşte 10 Kasım’lar bu yüzden; Atatürk’ün fikirlerinin daha iyi anlaşılarak tatbik edileceği günler olmalıdır. Bugün bizler onu her zamankinden daha iyi anlayarak, düşüncelerinden daha iyi istifade ederek, bilimin ışığında ülkemiz ve milletimiz için daha iyi neler yapabiliriz onu düşünmeli ve zaman geçirmeden işe koyulmalıyız.

Ulu Önder’in Cumhuriyet’i emanet ettiği evlatlarımıza hitaben şu sözleri ile konuşmamı tamamlamak istiyorum. “Küçük hanımlar, küçük beyler! Sizler, hepiniz geleceğin birer gülü, birer yıldızı, birer mutluluk ışıltısısınız! Memleketi, asıl aydınlığa boğacak sizlersiniz. Kendinizin ne kadar önemli ve değerli olduğunu düşünerek ona göre çok çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz…”

Bu duygu ve düşüncelerle, aramızdan ayrılışının 80. yılında, Türk Ulus’unun yüreğinde ölümsüzleşen, Büyük Önder ATATÜRK’ü bir kez daha gururla, özlemle ve minnetle anıyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum” dedi.

Açılış konuşmasının ardından Osmancık Orgeneral Ahmet Çörekçi Yatılı Bölge Okulu öğrencileri tarafından hazırlanan Sarı Zeybek Oratoryosu sunuldu. Büyük beğeni gören oratoryo salonda duygulu anlar yaşattı.

Ev sahipliğini yaptığı tüm programlarda olduğu gibi bu programda da farkını ortaya koyan Osmancık Orgeneral Ahmet Çörekçi Yatılı Bölge Okul Müdürü Mehmet Ali Hızarbaş başta olmak üzere, öğretmenler ve öğrenciler ile okul yetkililerin içtenlikle hazırlıklarını yaptığı 10 Kasım Atatürk’ü anma programı son buldu.