Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Osmancık'ta bir dizi ziyaretler gerçekleştirdi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Genel Başkanı Ekrem Erdem, Osmancık Şubesinin faaliyetleri hakkında görüş alışverişinde bulunmak için geldiği Osmancık ilçesinde Osmancık Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel'i, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör'ü ve Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan'ı da ziyaret ederek, dil ve medeniyet üzerine sohbet gerçekleştirdi.

"Derneğimizin amacı, toplumda dil bilincinin yerleşmesi ve gelişmesini sağlayacak faaliyetlerde bulunmak, Türkçenin doğru kullanılması, edebiyatımızın gelişmesi ve zenginleşmesini sağlayacak çalışma ve hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermektir" diye söze başlayan Ekrem Erdem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Milli dil bilincinin olmaması, küreselleşme sürecinin yanlış algılanması, entelektüellerin sömürge aydını zihniyeti ile düşünmesi, Türkçenin bilim, felsefe dili olmayacağı gerekçeleriyle yabancı dille eğitim yapılmaktadır. Dil bilimciler insanın en iyi biçimde kendi dilinde düşünebildiği gibi verimliliğini ve yaratıcılığını da kendi dilinde gösterir. Bütün diller sonradan gelişerek, zenginleşerek bilim olmuştur.

Zaman zaman okuyoruz veya izliyoruz, kendini aydın ya da elit diye nitelendiren bazı dil cahilleri Türkçe'nin yetersizliğinden dem vuruyor. Neymiş efendim, Türkçe, konuşma, edebiyat ve bilim dili olarak yetersizmiş. Allah aşkına yetersiz olan dilimiz mi yoksa dilimizi tanımadan ahkam kesen bu lafazanlar mı?

Dil demek; millet demek, bayrak demek, vatan demek, devlet demek. Dil demek; din demek, olmak ya da olmamak demek. Dilimiz yüreğimizden kopup gelen bir insanlık özlemidir. Dil olmadan biz olma şuurunu oluşturmamız mümkün değildir. Dil; kültürü kuşaktan kuşağa aktaran, topluma kimlik kazandıran, toplumu diğer toplumlardan farklı kılandır.

Tarih, dilini kaybettiği için kimliğini kaybeden toplumlarla doludur. Medeniyetlere yapılan saldırılar önce dille başlar. Türkçe F klavye kullanılmalı ve tabelalar Türkçe olmalıdır."

Ekrem Erdem, Osmancık Şubesi'nin çalışmalarından ve Osmancık'a gelmekten mutlu olduğunu belirterek, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör'e ve Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan'a 'Bizimki Türkçe Sevdası' adlı kitabını hediye etti.