Merzifon Buğdaylı Mahallesi’nde Murat Özel isimli vatandaş, dede mirası evin bahçesinde bulunan tarihi çeşmeyi Amasya Müze Müdürlüğü’ne bağışladı.

1899 yılında Ermeniler tarafından yapıldığı üzerindeki kitabeden anlaşılan tarihi çeşmeyi Amasya Müze Müdürlüğü yetkililerine teslim eden Murat Özel, bu tür eserlere sahip olanlara örnek olmak adına böyle bir girişimde bulunduğunu söyledi.

Ocak 2019’da dedesini kaybettiğini ve Buğdaylı Mahallesi’nde bulunan evin kendisine miras olarak kaldığını söyleyen Murat Özel; “Ben Ankara’da özel bir bankada memur olarak görev yapmaktayım. Dedem vefat ettikten sonra Buğdaylı Mahallesi’nde bulunan ev bana miras olarak kaldı. Evin bahçesinde bulunan tarihi çeşmenin ise dedemin dedesi tarafından buraya getirildiği bana büyüklerim tarafından anlatılmıştı. Merzifon’da ismini bilmediğim bir cami bahçesinde bulunan bu çeşmenin dönemin cami imamı tarafından üzerinde Ermenice yazılar yazmasından dolayı dedemden alıp götürmesini talep ettiğini, dedemin de bu talep doğrultusunda bu çeşmeyi evin bahçesine yerleştirdiğini biliyoruz. Ben de hem tarihe saygımız, hem de çeşmenin daha iyi korunabileceği düşüncesiyle Amasya Müze Müdürlüğü ile girişimlerde bulunarak bağışlamak için yazışmalar yaptık. Olumlu cevabın ardından Müze Müdürlüğümüze ait arkadaşlarımız çeşmemizi Amasya’ya taşıyorlar” dedi.