Çorum İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, özellikle kış aylarında yaşanan soba ve doğalgaz zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyararak, bir dizi tedbir alınmasını kararlaştırdı.

Çorum İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından yapılan açıklamada, ülkemizde kış mevsimiyle birlikte bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben, doğalgaz ve baca zehirlenmeleri hemen hemen her yıl kış aylarında basınçlı havalarda tehlikeli boyutlara ulaştığına dikkat çekilerek, “bu bağlamda her yıl birçok kişinin karbonmonoksit gazı ile zehirlendiği göz önüne alındığında insan, çevre ve toplum sağlığının korunması, baca gazı zehirlenmeleri nedeniyle birçok vatandaşın hayatını kaybetmemesi, söz konusu üzücü olayların yaşanmaması için belirtilen bazı hususlara dikkat edilmesi hayati önem ar etmektedir” denildi.

Çorum İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi tarafından söz konusu üzücü olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirleri şu şekilde sıraladı:

“Karbonmonoksit zehirlenmelerinde artış olabileceği düşünülerek özellikle lodoslu günlerde gerekli tedbirlerin alınarak halka konuyla ilgili eğitim verilmesi.

Belediyeler tarafından özelikle lodos rüzgârının estiği günlerde halkı ikaz edici anonsların yapılması.

Tekniğe uygun imalatı, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olabilmektedir. Bu nedenle bacaların bina sahiplerince her yıl düzenli olarak temizlenmesine, bakım ve kontrollerinin yapılması.

Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğunun kontrol edilerek, izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmaması.

Soba içinde ortaya çıkan zehirli gazların yanarak sobayı terk etmesi için soba tutuştururken yakıtın üstten yanmasının sağlanması.

Şofben zehirlenmeleri, gaz kaçakları ve yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde oksijen oranının düşmesi sonucunda karbonmonoksit oranının yükseltilmesiyle gerçekleştiği için şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girişinin sağlanması, gaz kaçaklarına karşı gerekli önlemlerin alınması.

Yatmadan önce sobaya kesinlikle yakıt konulmaması.

Bacalara, yağmur suları, kuşlar, ağaç yaprakları gibi maddelerin girmesini engellemek için gerekli tedbirlerin alınması.

Bacaların yatak odalarından, merdiven sahanlığından, bina girişlerinden, havalandırma boşluklarından, çatı arasından, banyo ve tuvaletten geçirilmemesi.

Gece yatarken sobanın kesinlikle açık bırakılmaması.”