Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi, Seyyid Ahmet Arvasi'yi Anma ve Anlama programı düzenledi.

Osmancık Kaymakamı Selçuk Arslan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, Osmancık eski Belediye Başkanı Eğitimci Avukat Bekir Yazıcı ile çok sayıda izleyicinin katıldığı programa Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Başkanı Kazım Sekili konuşmacı olarak katıldı.

Programda ayrıca geçici görevle Kilis Vali Yardımcısı olarak görevlendirilen ve izne gelen Osmancık Kaymakamı Selçuk Aslan Seyyid Ahmet Arvasi hakkında bilgiler verdi.

“Türk milletinin en önemli vasıflarından biri vefasıdır. Bugün bir vefa borcumuzu ödemek için, yani asrın Yesevi'si Seyyid Ahmet Arvasi'yi anmak ve anlamak için buradayız” diyerek konuşmasına başlayan Kazım Sekili, Arvasi'nin hayatı hakkında bilgiler verdi.

Seyyid Ahmed Arvasi'nin ülkücü camianın beyin takımından bir mütefekkir olduğunu, her alanda, dini konulara, sanata, ahlâka ve ekonomiye dair bir çok konuda görüşler ileri sürdüğünü kaydeden Sekili, Seyyid Ahmet Arvasi'nin donanımlı insanlar yetiştirmek için eserleri ve sohbetleri ile gençliğe ışık saçan bir mütefekkir olduğunu söyledi.

Arvasi Hoca'nın insanlara gönül yoluyla hitap ettiğini, bir gönül adamı olduğu için yazdıklarının da insanlara tesir ettiğini belirten Kazım Sekili, ‘Arvasi'ye göre düşünen insan hakikate özel ilgi duyan insandır. İnsan başıboş kalamaz. Ona göre insan sürekli kendisini yenilemelidir, ilim, sanat gibi aktivitelerle kendini yormalıdır. Arvasi Hoca insanın yirmi dört saatini şu şekilde üçe ayırır: Bir; insan çocukları ve ailesi ile oturmalıdır. İki; ibadet etmelidir. Üç kendisini ilme, kültüre, araştırmaya vermeli, ülkü ve hedefine hizmet etmelidir’ diye konuştu.

Seyyid Ahmet Arvasi'nin çok cepheli, herkesle rahatlıkla konuşabilen, idealist bir aksiyon adamı olduğunu belirten Kazım Sekili, “Ahmet Arvasi, Türkiye'nin ve İslam dünyasının içinde bulunduğu bunalımın sebeplerinin başında, ahlâkî buhranı ve tembelliği tespit etmiş, bu meselelerin çözümü yolunda fikirlerini beyan etmiştir. Arvasi Hoca, her Müslüman'ın birer ahlâk kahramanı olma yolunda mücadele etmesini de tavsiye eder. Ahlâkın, maddi ve manevi yönleriyle bir bütün olarak Müslüman'da bulunması gerektiğini, ferdin nefsini kontrol etmesini ve kendisi ile topluma faydası bulunmayan arzularına boyun eğmemesini kabul eder.’ diye ahlâka bakışını belirtti.

Daha sonra Osmancık Kaymakamı Selçuk Aslan, Arvasi'nin eserleriyle üniversite yıllarında tanıştığını, Arvasi'nin Türk-İslam görüşünü yeniden yorumladığını; Türk milletinin dertlerini, dil, tarih, sanat, kültür ve eğitim gibi açılardan ele aldığını ve çare yollarını önerdiğini belirtti.

Arvasi'nin milli kültür, milli şuur ve milli dil ile ilgili görüşlerini de aktaran Osmancık Kaymakamı Selçuk Aslan, “Ahmet Arvasi bir eserinde: ‘Kesin olarak bilinmelidir ki, kendi tarihine, kendi kültür ve medeniyetine ve kendi ülkülerine yabancılaşmış bir cemiyet artık bağımsız değildir. Yabancı cemiyetlerin, yabancı kültür ve medeniyetlerin elinde oyuncaktır, kendine mahsus ülkü ve hedefleri yoktur” dediğini aktararak bunun çıkış yolunun milli şuur ile olacağını' belirtti.

Seyyid Ahmet Arvasi'nin çeşitli görüşleri üzerinde durulan programda Ahmet Yesevi'nin bazı şiirleri de okundu.