Dünyanın önde gelen tarihçilerinden İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi tarafından anıldı.

Eğitim-Bir-Sen Osmancık İlçe Temsilciliği Başkan Vekili Hüseyin Aksungur'un konuşmacı olarak katıldığı program derneğin Çok Amaçlı Salonunda gerçekleşti.

"Görüşleri günümüz İslam dünyası için çok değerli olan, unutmuş olduğumuz geçmişimizi bizlere hatırlatan, yitik hazinenin kaşifi, hocaların hocası merhum Prof. Dr. Fuat Sezgin'i rahmet ve minnetle anıyorum" diye konuşmasına başlayan Hüseyin Aksungur, Prof.Dr.Fuat Sezgin'in hayatı hakkında bilgiler verdi.

27 DİL BİLİYORDU

Prof. Dr. Fuat Sezgin'in 27 dil bildiğini söyleyen Hüseyin Aksungur, hocanın hayatından bazı kesitler sundu. Fuat Sezgin'in üzerinde etkili olan Helmut hoca ile bir anısında: 'Helmut Hoca'nın Fuat Sezgin’e kaç saat çalıştığını sorar. Fuat hoca da 13-14 saat deyince, bu çalışmanın bilim adamı olabilmek için yeterli olmadığını söyler ve hoca da 70’li yaşlarına kadar her gün 17 saat çalışmıştır.' dedi.

Prof.Dr.Fuat Sezgin'in, 'Biz Türkler okumayan bir milletiz. Bunu değiştirmek lazım. Bunu ancak öğretmenler değiştirir ama öğretmenler de bunu bilmiyor ne yazık ki...' sözlerinin kendilerini çok düşündürmesi gerektiğini söyleyen Hüseyin Aksungur, Fuat hocanın amacının İslam topluluğuna mensup insanlara bilimlerin gerçeğini tanıtmak, benlik duygularını olumsuz etkileyen yanlış yargılardan kurtarmak ve ferdin yaratıcılığına olan inancı kazandırmak olduğunu kaydetti.

Hüseyin Aksungur sözlerini Prof.Dr.Fuat Sezgin'in; "Türkiye'nin en büyük meselesi aşağılık duygusundan kurtulmak ve Türk milletini yaratıcı yapmak... Bilimler Tarihi'nin vazifesi de, benim vazifem de budur. İslam Medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak, Batılılara anlatmaktan daha zor" sözlerini hatırlatarak bitirdi.