Çorum’un Osmancık İlçesinde amacından saptığı gerekçesiyle geçen yıl kaldırılan Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) yeniden faaliyete geçiyor.

Çorum’un Osmancık İlçesinde bir tuzak gibi işleyen Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) yeni düzenlemeler yapılarak tekrar hayata geçiriliyor. Adeta belediyelerin gelir kapısı haline dönüşen TEDES, Çorum’un Osmancık İlçesinde binlerce sürücüye kesilen radar cezaları ile Türkiye’nin gündemine gelmişti. Çorum’un Osmancık İlçesinden geçen sürücülerin adeta “isyan” ettiği uygulama, referandum öncesi İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun talimatı ile kaldırılmıştı. Sürücülerin bu sevinci ise fazla sürmedi.

OSMANCIK İÇİN KARAR ÇIKTI!

Çorum İl Trafik Komisyonu, Osmancık’ta sürücülerin tepki gösterdiği TEDES uygulaması için Osmancık Belediyesi’nden gelen taleple ilgili kararı görüştü. Komisyon TEDES’in Osmancık D100 karayolunda yeniden faaliyete geçmesi hususunda karar aldı. Yeni hız limiti ise 70 olarak belirlendi. Uygulamanın birkaç gün içerisinde başlaması bekleniyor.

O CEZALAR NASIL YAZILIYOR?

TEDES, hız koridorlarının giriş ve çıkış noktalarına yerleştirilen kameralarla araçların fotoğraflarını çekerek plakaları, giriş ve çıkış zamanlarını kayıt altına alıyor. Kaydedilen araçlara ait hızlar (hız=yol/zaman) formülüyle sistem tarafından hesaplanıyor. Aynı anda araç sorgulaması da yapılarak, araç cinsine göre hız limitleri aşıldıysa cezai işlem uygulanıyor. İhlali gerçekleştiren araca ait bilgiler ve görüntü, ceza makbuzuyla birlikte araç sahibine posta yoluyla gönderiliyor. Ayrıca sistem sayesinde yakalamalı-hacizli, çalıntı-kayıp ve adli olaylara karışmış araçlar da tespit edilebiliyor.