Türk Eğitim-Sen, eş ve sağlık özrü mağduru sözleşmeli öğretmenler ile birlikte yarıyıl tatilinde tayin hakkı verilmesi için eylem yaptı.

Ankara Ulus Meydanı’nda gerçekleştirilen eyleme; Çorum'dan, Edirne’den, Kars’tan, Adana’dan, Siirt’ten, Diyarbakır’dan kısacası kilometrelerce uzaktan Ankara’ya gelen ve ailelerinin parçalanmaması için mücadele eden sözleşmeli öğretmenlerin eşleri, çocukları, anne, babaları da katıldı.

Eyleme Çorum'dan da Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi ve Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Selim Aydın, Kamu-Sen'e bağlı sendikaların şube başkanları ile ilçe başkanları da katıldı.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Osmancıklı hemşehrimiz Talip Geylan, Türk İmar-Sen Genel Başkanı Salih Demir, Türk Tarım Orman-Sen Genel Başkanı Ahmet Demirci, Türk Diyanet Vakıf-Sen Başkanı Nuri Ünal, TÜRKAV Genel Başkanı Ebubekir Korkmaz, Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri, Türk Eğitim-Sen Şubelerinin hazır bulunduğu eylemde, yüzlerce sözleşmeli öğretmen aynı talebi haykırdı: “Ailemizle birleşmek istiyoruz.”

Eylemde 6 yıl çakılı çalıştırılan sözleşmeli öğretmenler ayaklarına pranga taktı, siyah kutularda sağlık özrü mağdurlarını simgelemek amacıyla sağlık malzemeleri yer aldı, çocuklarına hasret kalan anne babalar onların oyuncaklarını, fotoğraflarını, kıyafetlerini yanlarında getirdi, eşini/işini kaybedenler için helva yaptırıldı. Ayrıca sözleşmeli ailelerin çocukları konuşma yaparak, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’tan anne-babalarını birleştirmesini istedi. Aile cüzdanlarını, yüzüklerini gösteren sözleşmeli öğretmenler yaşadıkları zorlukları anlattı.

“Hamile eşimden ayrıyım”, “ailemle yaşamak istiyorum”, "sınıf tahtalarımız ağlama duvarımız”, “gitme süper kahraman çocukluğuma şahit ol”, “gece çocuğumun hayaliyle değil kokusuyla uyumak istiyorum”, “kırmızı çizgimiz ailemiz”, “aile birliği tüm dinlerde kutsaldır”, “aile birliği olmadan mutlu çocuklar güçlü Türkiye olmaz” şeklinde pankartların taşındığı eylemde, “iş Hanya’da eş Konya’da”, “anneler hasret, çocuklar öksüz”, “kadro gelecek, kölelik bitecek”, “sözleşmeli köleliğe hayır” sloganları da atıldı.

Eylemde bir konuşma yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, sözleşmeli öğretmenlerin ailelerinden ayrı ve çocuklarına hasret bir şekilde mesleklerini icra ettiklerini belirterek, “Sözleşmeli öğretmenliğin iptal edilmesi için yargıya başvurduk. Yargının sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili vereceği kararı umutla bekliyoruz. Tabi yargıdan karar çıkana kadar da Bakanlığın yaşanan acil sorunlara çözüm getirmesini, eş ve sağlık özrü mağdurlarının tamamına bu yarıyıl tatilinde tayin hakkı vermesini talep ediyoruz” dedi.

Çakılı çalıştırma yönteminin Anayasa’ya da aykırı olduğunu belirten Geylan, “Şimdi Devletimizi yönetenlere soruyorum: Siz Anayasa’dan daha mı üstünsünüz? Bu yapılan Anayasa’yı çiğnemek değilse nedir? Boşanmaların arttığı günümüzde öğretmenlerin ailelerine sıkı sıkıya sahip çıkması, eşlerin sorumlulukları birlikte paylaşması, “İyi günde, kötü günde” sözünün gereğinin yerine getirilmesi en temel insan hakkı değil midir?” diye sordu.

Öğretmenler odasına girdiğimizde öğretmenlerimizin kadrolu, sözleşmeli, ücretli olmak üzere farklı öğretmen istihdam modeli ile bölük pörçük edildiğini gördüklerini bildiren Geylan, “biz Türk Eğitim Sen olarak, ne 4+2, ne 3+1 ne dubleks ne de tripleks başka hiçbir denklemi kabul etmiyoruz. Talebimiz çok açık ve nettir: Sözleşmeli öğretmenlik tamamen kaldırılmalı, tüm öğretmenler KPSS puan üstünlüğüne göre sadece kadrolu olarak atanmalıdır” dedi.