Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Boğazkale İlçesinde düzenlenen Hattuşa Barış Günleri etkinliğine katıldı.

Anadolu’nun ilk medeniyetlerinden Hatti ve Hititlerin kültürel mirasına ev sahipliği yapan Çorum’un Boğazkale ilçesindeki Hattuşa antik kentinin sahip olduğu kültürel mirasın korunması ve tanıtılması amacıyla “Hattuşa Barış Günleri” etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe Vali Mustafa Çiftçi ve eşi Azime Çiftçi, Boğazkale Kaymakamı Yunus Ataman, Belediye Başkanı Mesut Ocaklı, diğer ilçelerin kaymakamları, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

UNESCO “Dünya Kültür Mirası” ve “Dünya Belleği” listelerindeki tek antik şehir unvanıyla Türkiye’nin önemli turizm mekanları arasında yer alan Hattuşa’daki görkemli yapıların tanıtılması, yerli ve yabancı ziyaretçilerin dikkatinin çekilmesi amacıyla Boğazkale Kaymakamlığınca Hattuşa Barış Günleri’nin açılış töreni Hitit surları önünde gerçekleştirildi.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, konuşmasında, Anadolu’nun tarih boyunca kadim medeniyetlerin hüküm sürdüğü bir coğrafya olduğunu ve bu medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirterek, dünya medeniyet tarihinin en parlak sayfalarının bu topraklarda yazıldığını söyledi.

Kaymakam Yunus Ataman da Hattuşa’nın yaklaşık 5 asır Hitit medeniyetine başkentlik yaptığını, tüm Anadolu’yu tek çatı altında toplayan ve dünyanın ilk yazılı barış antlaşmasını imzalayan Hitit İmparatorluğu’nun merkezi özelliğini taşıdığını söyledi.

Hattuşa’daki görkemli tarihin tanınması, bilinmesi, ülke içinden ve dışından daha çok ziyaretçiye ev sahipliği yapmasının büyük önem arz ettiğini vurgulayan Ataman, “Kaymakamlık olarak bu hedefe ulaşmak amacıyla dünyanın bilinen ilk yazılı barış antlaşmasını imzalayan bu güçlü kenti temsil edecek en uygun ifadenin barış olacağı düşüncesiyle Hattuşa Barış Günleri etkinliği düzenledik. İl dışından gelen konuklarımız da var. Ülkemizden ve yurt dışından herkesi bu görkemli tarihe şahitlik yapmaya bekliyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından Türk Hava Kurumu tarafından paramotor ve model uçak gösterileri, ayrıca müzik dinletileri, halk oyunu gösterileri ve ören yeri gezisi düzenlendi.

Etkinlikler kapsamında Hitit Üniversitesi öğrencilerince Hitit defilesi sunuldu.

Hazırlanan 32 parça kıyafet, Hitit Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Özlem Sir Gavaz’ın yönetiminde öğrenciler tarafından sergilendi.

Defiledeki Hitit dönemi kral ve kraliçe kıyafetleri ile askerlerin üniformaları ve halkın günlük elbiseleri büyük ilgi gördü.