Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi, Doğu Türkistan'da yaşanan Çin zulmüne dikkat çekmek amacıyla 'Kanayan Yaramız Türkistan' adlı program düzenledi.

Programda konuşmanın yanında Doğu Türkistan'daki Müslümanlar ve dünya Müslümanlarının kurtuluşu için dua edildi.

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi Çok Amaçlı Salonunda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak Şube Başkanı Kazım Sekili katıldı.

"Medeniyetin beşiği ve yerkürenin en nadide köşelerinden birisi olan Doğu Türkistan’ın güzel toprakları, bugün iğrenç bir zulmün altında inlemektedir" diye konuşmasına başlayan Kazım Sekili, şunları söyledi:

"21. yüzyılda en doğal insan hakkı olarak inancını yaşamak isteyen Müslüman Uygur kardeşlerimize karşı, öteden beri sürdürülen asimilasyon faaliyetleri artık sınırları aşmış ve vahşete dönüşmüştür.

Uygur Türkleri başta olmak üzere, o bölgede yaşayan bütün soydaş ve dindaşlarımızı, anavatanları olan bu topraklardan çıkarmak veya asimile etmek isteyen Çin, Doğu Türkistan’da uzun bir süredir insanlık dışı uygulamalar yapmaktadır. Hem bölgesel hem de küresel bir güç olmak isteyen Çin; Müslüman Uygurlara karşı en ağır baskı, şiddet, asimilasyon vb. yöntemlerle özellikle İslâmî değer ve uygulamalara yönelik olarak acımasız ve orantısız bir müdahale içindedir. Bu durum karşısında sessiz ve tepkisiz kalan herkes; bugün insanlık sahnesinde, yarın tarih önünde ve bir gün mutlaka Mahkeme-i Kübra’da hesaba çekilecektir."

"NİNNİLERLE UYUTULMASI GEREKEN ÇOCUKLAR, ZULÜMLE SUSTURULUYOR"

Ninnilerle uyutulması gereken çocukların kamplarda silahla susturulduğu bir zulmü vicdanen kabul edemeyeceklerini belirten Kazım Sekili, "Kur'an okumaları, dini bilgileri öğrenmeleri, namaz kılmaları, oruç tutmaları, toplu ibadet yapmaları yasaklanmıştır. Okullarda zorla ideolojik Çin eğitimi verilerek gençlerin Müslümanca yetişmelerine mani olunmuştur. Ne yazık ki kendi topraklarında insanca ve özgürce yaşamaktan başka hiç bir arzusu olmayan bu insanların bağımsızlık ve özgürlük mücadeleleri terörist bir hareket olarak değerlendirilmiştir" şeklinde konuştu.

"O halde yapılması gerekenler nelerdir?" diyerek konuşmasına devam eden Kazım Sekili, "Doğu Türkistan meselesini Türkiye tek başına sırtlamak yerine, Doğu Türkistan'ın komşularını dâhil ederek bu meseleyi mutlaka bu ülkelerin gündemine taşımalıdır. İslam Teşkilatı bu konuda aktif duruma getirilmeli. Bu zulümle ilgili Sivil Toplum Kuruluşları aktif olarak yer almalı ve devamlı gündemde tutup baskı oluşturmaya çalışmalıdır. Evlerimizde eşimiz ve çocuklarımızla birlikte bu zulümleri konuşarak çocuklarımızın bilinçleri daima açık tutulmalıdır" diye sözlerini bitirdi.

Daha sonra Osmancık Anadolu İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmeni Şerif Özdemir Fetih suresini okudu. Fetih suresinin okunmasından sonra Diyanet Sen Osmancık İlçe Başkanı Turan Sekili, Doğu Türkistan'daki Müslümanlar ve dünya üzerinde zulüm gören Müslümanlarının kurtuluşu için dua etti.