Osmancık'ta 12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulünün yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u anma programı düzenlendi.

Osmancık Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Programa Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Belediye Başkanı Hamza Karataş, Osmancık İlçe Jandarma ve Garnizon Komutanı Personel Asteğmen Murat Demir, Osmancık İlçe Emniyet Müdürü Bahadır Vurgun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mahmut Tökel, AK Parti İlçe Başkanı Hakkı Güngör, CHP İlçe Başkanı Vahdet Uslu, MHP İlçe Başkanı Satılmış Karatağ, İYİ Parti İlçe Başkanı Sefer Mustafa Boyacı, AK Parti Osmancık Belediye Başkan Adayı Recep Cıplak, MHP Osmancık Belediye Başkan Adayı Ahmet Gelgör, İYİ Parti Osmancık Belediye Başkan Adayı Dr. Ecz. Mahmut Özhan Arslan, daire amir müdürleri, kamu kurum ve kuruluşların başkanları ile okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Osmangazi İlkokul Müdürü Kıyasettin Karaköse; "Bayrağımız ve onun istiklalini ebedîleştiren bir manzume olan İstiklal Marşı, kuşku yok ki milletimizin ruhunu, tarihini ve ideallerini yansıtan, hiçbir zaman ölmeyecek ve mütemadiyen yaşayacak olan mukaddes bir değerdir" dedi.

Karaköse, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"İstiklal Marşı’nı anlayabilmek ve kavrayabilmek için, öncelikle Mehmet Akif’i çok iyi bilmek, onun tüm hatlarıyla benliğinde muhafaza ettiği, ‘Milli Mücadele Ruhunu’ üst seviyede tanımak ve bu ruhu, hakkı ile hissetmek şarttır. İstiklal savaşı, kuşku yok ki Türk milletinin ölüm kalım harbi olmuştur. Böyle zamanlarda milletler kendilerini var eden ve ayakta tutan esas değerlerin farkına varırlar. Vatan, millet, hürriyet gibi mefhumların kıymeti, barış zamanlarında pek fazla anlaşılamasa da milletlerin zorlu süreçlerden geçtiği bilhassa savaş zamanlarında bunların ne denli önemli değerler oldukları bir kez daha üstelik tüm hassasiyetiyle anlaşılır ve idrak edilir.

Fikir ve şiir tarihimizde çok önemli bir yeri olan Mehmet Akif, Mütareke ve İstiklal Mücadelesi dönemine esarete isyan eden, milletini uyanmaya ve uyanık davranmaya çağıran bir aksiyon adamıdır. Akif’in en büyük meziyeti, söyledikleri ile yaptıklarının örtüşmesidir. O, Çanakkale gibi bir mücadeleyi destanlaştırmıştır.

Akif bu şiiriyle, hem yurdun, milletin yüreğini kıpırdatmış hem de şehidi en iyi anlayan ve anlatan şair olduğunu göstermiştir.

Toplum ya da halk için önemli olan konularda hassasiyet gösteren Akif’in sadece eserleri ve fikirleri ile değil şahsiyetiyle de aydın olduğu gözde kaçırılmamalıdır.

18 yıl aralıksız savaşmış, insan, para ve silah kaynaklarını tüketmiş yorgun bir milleti uyandıracak etkili bir esere ihtiyaç vardı. Yarışmaya gelen şiirlerden umut kesilince, umutlar Akif’e bağlandı. Kendi derin imanıyla Anadolu insanının imanını aksiyona dönüştürebilecek tek şair olarak belirlendi ve İstiklal Marşı ona ısmarlandı.

İstiklal Marşı ‘Korkma!’ seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şahit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlikte bize yakışmazdı. Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen; bu toprakları altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan, vefalı bir gençliğin eliyle olacaktır.

Öyle de oldu. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı, Mustafa Kemal gibi bir liderin başkanlığında, bizlere yeni ufuklar açtı. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmedi, eğmeyecektir.

Başta vatan ve millet sevgisinin, bağımsızlık ve hürriyet aşkının en veciz ve en seçkin ifadesi olan İstiklal Marşı’nı bize hediye olarak sunan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve hem de sayısız kahramanı rahmete anarken son sözü yine üstadı dizelerine bırakıyorum.

‘Sahipsiz olan memleketin batması haktır, sen sahip olursan bu vatan batmayacaktır.”

Osmangazi İlkokulu öğrencileri tarafından "Zulmü Alkışlayamam" şiirin okunması ve "Mehmet Akif Ersoy'un Hayatı ve İstiklal Marşı'nın Yazılış Öyküsü" slayt gösterisi eşliğinde anlatıldı.

Protokol mensupları tarafından başarılı öğrencilere ödülleri verilerek hatıra fotoğrafı çekilerek program son buldu.