Osmancık ilçesi Baldıran Köyü Kalinse Mahallesi kırsalında kanyon içinde yer alan şelalelerden oluşan Kalinse şelaleler diyarı keşfedilmeyi bekliyor.

Osmancık’a yaklaşık 29 km mesafede Baldıran Köyü arazilerinin bulunduğu bölgede kanyonda ormanlık alan içinde olan birbirinden farklı şelalelerden oluşan şelaleler diyarı görenleri adeta büyülüyor.

Osmancık’ın batısında Baldıran köyü Kalinse Mahallesinin hemen yanında kanyon içerisinde Kızılırmak’a yakın D100 Karayoluna yürüyüş mesafesi uzaklığında bulunuyor.

Osmancık merkeze 29 kilometre uzaklıkta, Baldıran Köyü Kalinse Mahallesi’ndeki şelale Baldıran-Kalinse Kanyonu içlerinde bulunuyor. Dağlardan delice bir akıntıyla gelip metrelerce yüksekten büyük bir ihtişamla dökülen şelale, anayol D100 Karayoluna kuş uçumu sadece 1 km, patika yürüyüş yolu ile 3 km mesafede bulunuyor.

Kalinse Kanyonu içerisinde iki farklı koldan gelen akarsu üzerinde 2’si büyük olmak üzere, farklı yapıya sahip bir birinden güzel şelaleler bulunuyor. Çok fazla kişi tarafından bilinmeyen şelalelerin başlangıç noktasında yer alan büyük olanların etrafındaki dik yamaçlar nedeniyle çıkılamıyor. Dik yamaçta yer alan ana şelalelerin başlangıcına ancak dağ sporu ile uğraşanlar tarafından tırmanma amaçlı olarak çıkılabileceği belirtiliyor.

Yaklaşık 50 metre yükseklikten düşerek oluşan, dışarıdan bakıldığında ise görülemeyen, suların zaman içerisinde yontarak baca şekline dönüştürdüğü ancak içeri girildiğinde görülebilen ve gizemli bir görünümdeki baca şeklinde olan büyük şelalenin döküldüğü kısmındaki sahanlık şeklindeki doğal park ise görenleri hayrete düşürüyor. Büyük şelalenin döküldüğü alanın etrafındaki kayalıkların adeta kubbe şeklinde olması soğuk şelale suyunun ve kayaların serinliğinin birleşmesi ile sıcaklarda klima etkisi yapıyor. Doğal güzelliği ile görenleri adeta büyüleyen ve geniş bir alana sahip olan doğal parkın bulunduğu bölgeye, çoğunlukla bülbül olmak üzere çeşitli kuş ve bitki türleri de farklı bir güzellik katıyor.

Gizemi ile insanı büyüleyen Baldıran-Kalinse Vadisinde bulunan Kalinse şelaleler diyarının etrafının geniş alanın sarmaşıklar ve ağaçlarla çevrili olması bölgeyi doğa sporları yönünden cazip kılıyor.

Yaz aylarında özelliklerini bilen ve serinleme amaçlı gezmeye gelen yerli halkın ilgisini çeken Kalinse şelaleler diyarı için çok düşük maliyetle yapılacak çalışmalar ve tanıtımın ardından çok sayıda turist çekmesi bekleniyor.

Baldıran Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Koşar, Baldıran-Kalinse Vadisinde yer alan, Kalinse şelalelerini çok az kişinin bildiğini ve tanıtmak için çaba gösterdiklerini, fakat seslerinin yetkililere ve yeterince uzağa ulaşamadığını dile getirdi.

Şelalelere vatandaşların gelip görmelerini isteyen Dernek Başkanı Koşar, “Şelalelerin bulunduğu yer Osmancık merkeze çok uzak bir yer değil, aksine ulaşımı çok kolay bir yerde bulunuyor. Osmancık Merkeze 29 km ve yurt içinde D100, uluslararası E80 Karayoluna çok yakın bir mesafede bulunuyor. Hemşerilerimizin buralara gelip görmelerini ve şehrin beton yığınları arasında, şehrin trafiğinden kaynaklı çevresel kirliliğinin verdiği yorgunluğundan ve stresten arınmaları için bu doğal güzellik çok iyi gelecektir” dedi.

Gizemli Kalinse şelalelerinin keşfedilmeyi beklediğini söyleyen Baldıran Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Ercan Koşar, şelalelerin kaynağının bulunduğu bölgede ve çevresinde hiçbir yerleşim yeri olmadığını, şelalelerin suyunun içilebilir nitelikte olduğunu belirtti.

Gizemli Kalinse şelalelerinin Baldıran köyü arazileri içinde Kös dağının Kuzey yönündeki eteklerinde yer aldığını belirten Dernek Başkanı Ercan Koşar, “Şalaleleri ilçemizden bile birçok kişi bilmiyor. Şelalelerin bulunduğu bölge gerçekten el değmemiş, bakir bir saha. Üst kısmında ve çevresinde hiç yerleşim yeri bulunmamaktadır. Su, kaynağından çıktığı gibi tertemiz ve berrak bir şekilde içilebilir niteliktedir. Doğal güzellikleri ile gerçekten doğa aşığı, doğayı seven insanlarımızın gezebileceği, görülmesi gereken güzel bir yer. D100 Karayoluna yürüme mesafesinde yaklaşık 2 km olan şelalenin bulunduğu yere her hangi bir motorlu aracın çıkabileceği yol yok. Şelaleye ulaşım yaya olarak sağlandığı için doğal güzelliğini muhafaza ederek bakir kalmış bir vaziyette. Bizde bu güzelliğin bozulmaması için elimizden gelen hassasiyetimizi göstereceğiz. Doğayla iç içe olmak isteyen herkesi bu güzellikleri görmeye davet ediyorum” şeklinde konuştu.

(Kızılırmak Haber)