Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Kırsal kalkınma Yatırımları desteklenmesi Programı kapsamında 13. Etap Tebliği (2019/30) yayınlandığı belirtildi. Program çerçevesinde birçok projeye destek verileceğinin altı çizildi.

Ekonomik Yatırımlar Destekleme Programı Yatırım Konuları şu şekilde açıklandı;

Tarımsal ürünlerin (Tıbbi ve Aromatik Bitkiler dahil ) işlenmesi, depolanması ve paketlenmesi,yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımı, yenilenebilir enerji kaynaklarından jeotermal, biyogaz, güneş ve rüzgar enerjisi üretim tesislerine destek verilecektir.

Tarımsal Üretime Yönelik Sabit Yatırımlar

Büyükbaş için sabit yatırımlar, etçi ve sütçü damızlıklar (sığır/manda) ve besilerdir.

Küçükbaş için sabit yatırımlar, et ve süt üretiminde (koyun/keçi)

Hindi ve kaz yetiştiriciliği için sabit yatırımlar, et üretiminde ( hindi/kaz) yumurta üretimine hibe desteği verilmez. Bunun yanı sıra su ürünleri, kültür mantarı üretimine yönelik sabit yatırımlar,

hayvansal ve bitkisel orijinli gübrelerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Kırsal Ekonomik Alt Yapı Yatırımları

Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, balıkçı barınaklarının modernizasyonu, çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme ve dağıtma sistemleri, çiftlik gübresi depolama ve/veya işleme tesisi olanlara çiftlik gübresi dağıtma sistemleri ceviz/zeytin hasat makinesi, silaj ve balya makinesi.

Yaylacılar için, çekilir tip güneş paneli, çekilir tip karavan, çadır ahır ve ağıl için gezginci arıcılar bal süzme, sır alma, bal dinlendirme için proje sunabilirler. Bitkisel üretime yönelik örtü altı tarım; tarımsal üretimiyle orantılı; Çiftlik içinde üretilen ürünlerin işlenmesine yönelik işleme tesisleri, soğuk hava deposu, soğuk oda, Soğuk Hava deposunun müştemilatı olarak kullanılan plastik kasalar, şoklama ünitesi, çelik silo.

Hayvansal üretime yönelik süt soğutma tankları, süt sağım sistemleri, yem karma (sabit/hareketli), yem kırma/ezme, büyükbaş yemlik ve suluk küçükbaş yemlik ve suluk, hayvan padok sistemleri, üstü kapalı kaba yem deposu.

Tıbbi ve Aromatik Bitki (lavanta, kekik, biberiye v.b.) konusunda en az 5 dekar alanda işleme projesi el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından; kırsal turizm, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, el sanatları ve katma değerli ürünler, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları, hibe desteği kapsamında değerlendirilir.

%50 hibe % 50 çiftçi katkısıdır. 30.09.2019 son başvuru tarihidir. Faydalanmak isteyen yatırımcılara İl Tarım ve Orman Müdürlüğü İl proje Yürütme Birimi personeli her türlü teknik desteği verecektir.