19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, 99’uncu yılında Türkiye genelinde kutlanıldığı gibi Osmancık’ta da kutlandı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kurtuluş mücadelesini başlatmak için 18 silah arkadaşıyla birlikte Bandırma vapuruyla 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ulaşmasının 99’uncu yıldönümü, Osmancık’ta Hükümet Konağı bahçesinde Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu ile başladı.

Hükümet Konağı’nda saat 10.00´da Atatürk anıtına çelenk sunumuyla başlayan program Saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.

Çelenk sunma töreninde Osmancık Kaymakamı Hakan Alkan, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Hüseyin Altunay, Hakim Aziz Gül, Osmancık Karayolları Şefi Ayhan Kırçıloğlu, Osmancık Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Selma Çetindere, Osmancık İlçe Spor Müdürü Abdullah Küçükgöz ile birlikte kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, bürokratlar ile vatandaşlar hazır bulundu.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İlçe Spor Müdürü Abdullah Küçükgöz yaptı. Küçükgöz gençlere hitaben yaptığı konuşmada; şunları söyledi:

“Bugün, Mustafa Kemal´in Samsun´da tutuşturduğu kurtuluş meşalesinin, Anadolu´da elden ele, gönülden gönüle dolaşmasının 99. Yıldönümü. O gün Samsun´un vatanperver insanlarını selamlayan Atatürk´ün taşıdığı duygularla, sizleri selamlıyorum.

19 Mayıs Milletimizin tüm onur ve asaletiyle Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün rehberliğinde tarih sahnesinde bir defa daha şaha kalkışının başlangıcıdır.

19 Mayıs, sadece Türk milli kurtuluş hareketinin başlangıcı değil, yeni Türk devletinin de çağdaş değerlerle milletler ailesi içerisinde yerini almasının adıdır.

19 Mayıs, gençlik; gençlik gelecek demektir. Türk genci, Türk İstiklali ve Türk Cumhuriyeti´nin yılmaz bekçisi, bugün ve yarınların tek ve en büyük güvencesidir.

“Sizler yeni Türkiye´nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz. Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler asla ve asla yorulmazlar.” Diyor Atatürk.

Sevgili gençler “Siz Türk´e İstiklal aşkını veren, Kara Fatmaların, Nene hatunların, Yalnız Efelerin; Siz “ Ya İstiklal ya Ölüm diye: Antepli Şahinlerin, Sütçü İmamların, Hasan Tahsinlerin, Seyit Onbaşıların; siz tarihi tarih yapan Barbarosların, Ulubatlı Hasanların, Yavuzların, Atatürklerin soyundansınız.”

Binlerce şehit vererek sıkıntı ve yoklukları içinde, büyük özverilerle kurulan Türkiye Cumhuriyeti sizlere emanettir. Bu değerli emaneti yaşatmak ve onsuza kadar korumak, gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak, en başta gelen görev ve sorumluluğunuz olmalıdır.

Sevgili gençler,

Temeli 19 Mayıs´ta Mustafa Kemal Atatürk tarafından atılan “milli egemenlik” ilkesi ile birliğimiz ve bütünlüğümüz sağlanmış, çarenin ancak millete olduğu tescillenmiştir.

Bugün de vazgeçilmez güç kaynağımız olan “Milli İradenin yaşatılması için hepimize ve özellikle de Atatürk´ün 19 Mayıs´ı armağan ettiği siz gençlere büyük görevler düşmektedir.

Unutmayınız ki sizler: Atatürk´ün eserlerinin temel taşısınız.

Unutmayınız ki: her 19 Mayıs´ta, Samsun´dan, elden ele Ankara´ya koşturulan bayrağımız, rengini, siz asil Türk evladının damarlarındaki asil kandan almaktadır.

Unutmayınız ki “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.”

Sözde değil, bu özde duygularla, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını seve seve feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor; siz gençlerimizin bayramını tebrik ediyorum. Bayramınız kutlu olsun.”

Atatürk anıtında yapılan törene protokol üyeleri tam kadro katıldı.