Dünyanın en meşhur bilgelerinden alınmış kısa kısa notlarla insan hayatının çok önemli reçetelerini sunan bu müthiş kitabı mutlaka okumanızı öneririm.

Meşhur Alman filozofu Goethe,” İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemeli” der.

Zarif ve zeki bir beyin için, midemizi besler gibi, beynimizi de güzel ve görkemli fikirlerle beslemeliyiz.

Her gün birkaç felsefi parça okumak, insanın beynini spor salonuna götürmesine benzer. Mantık kaliteniz yükselir, bağımsız düşünme kapasiteniz artar, entelektüel estetik duygunuz gelişir. Her güne büyük düşünürlerden bir kaç sözle başlamak gündelik hayatın kargaşası içinde kaybettiğiniz anlamı ve derinliği görmenizi sağlar.

ÖĞRENCİLERİNİZE ÖNCE İYİ İNSAN OLMAYI ÖĞRETİN.

Bir toplama kampından sağ kurtulmuş bir insanım. Gözlerim hiçbir insanın görmemesi gereken şeyler gördü. Bilgili mühendisler tarafından yapılan gaz odaları. İyi öğrenim görmüş doktorlar tarafından zehirlenen çocuklar. Eğitilmiş hemşireler tarafından öldürülen bebekler. Lise ve ortaokul mezunları tarafından vurularak öldürülen kadınlar ve bebekler. Bu nedenle, öğrenim olgusuna kuşkuyla bakıyorum.

Sizden tek dileğim şu: Öğrencilerinize önce iyi insan olmayı öğretin.

Çabalarınız bilgili canavarlar, yetenekli ruh hastaları, ya da eğitilmiş insan kasapları yaratmamalı. Okuma, yazma, tarih ve matematik ancak öğrencilerimizin iyi insan olmasını sağlarsa önem kazanırlar. (Leo Buscalia)

BİLDİĞİM TEK ŞEY HİÇBİR ŞEY BİLMEDİĞİMDİR. (SOKRATES)

Kendine asla filozof deme. Cahillerin önünde güzel vecizeleri sayıp dökme. En iyisi bu vecizelerin emrettikleri şeyleri yap. Mesela, bir yemekte nasıl yemek yendiğini anlatma. Fakat nasıl yenmesi lazımsa uygulamalı olarak göster öyle ye.

TEBESSÜM RUHUN NEZAKETİDİR.

Aristoteles ders esnasında öğrencilerinden birine konuyu en ince ayrıntısına kadar izah ettikten sonra der ki; “Anladın mı?” “Evet” der öğrencisi. Aristotales, “ Ama sende anladığına dair bir işaret göremiyorum.” der. Öğrenci, “o işaret nedir hocam?” diye sorduğunda, “Güler yüz evladım, güler yüz. Anlamış olsan sevinirdin.” der.

FACEBOOK’TA EN ÇOK BEĞENİ ALAN İKİ DÖRTLÜĞÜM

Tanrım nasıl yarattın bunca insanı tip, tip?

Uslarında nasıl fark yarattın ey yüce Sahip? (Us = Akıl)

Hikmetinden sual olmaz ama neydi muradın?

Hepsi başka bir âlem, hepsi başka bir garip…(Mehmet Özata)

Ağlayarak gelmişim gülerek gitmeliyim,

Kâinatın dünyanın sırrına ermeliyim,

Bir ömür yetmez bana bin ömürdür dileğim,

Geldikçe gitmeliyim, gittikçe gelmeliyim…Mehmet Özata)

BAADDİN FIKRALARI

1—Araba kullanırken sinyal vermeyen kadından şok açıklama; “ Benim nereye gideceğim kimseyi ilgilendirmez!”

2—2. Dünya savaşı bittiğinde tuhaf olan şuydu. Alman’ların çoğu “gaz odalarından haberimiz yoktu” diyordu. Yoktu, çünkü gazeteler yazmıyordu!

3—Cehaletten daha yıkıcı bir kitle imha silahı henüz icat edilmedi.

4—Türkiye’de kırmızı ışıkta geçiyorsun 290.TL. ceza yiyorsun. Suriye’den Türkiye’ye kaçak geçiyorsun maaşa bağlanıyorsun.

5—Ne kadar büyük olsa da keder, zaman kuşunun kanatlarına biner gider.

6—Söyle ki, hayran olayım, / Aşkın oduna yanayım / He ne yana bakar isem Gördüğüm seni sanayım. (Yunus Emre)

7—Karacaoğlan der ki, bakın olana, / Ömrümün yarısı gitti talana, / Sual eylen bizden evvel gelene / Kim var imiş, biz burada yoğ iken?