Eşek sütü, düşük yağ oranı ve yüksek vitamin, mineral içeriği ile biliniyor. Bu doğal içerik, cilt bakımında etkin bir çözüm oluşturuyor ve bu, eşek sütü sabununun artan popülerliğiyle kanıtlanıyor. Özellikle Yozgat ve Çorum'da geniş bir pazar bulan bu ürün, cilt bakım rutinlerinin yeni vazgeçilmezi oluyor.

Eşek sütü sabunu, cilt problemlerine karşı etkili olduğu gibi aynı zamanda yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcı oluyor ve cilt çizgilerinin görünümünü azaltıyor. Dermatologlar ve cilt bakım uzmanları da bu doğal ürünün kullanımını öneriyorlar.

Eşek sütünden yapılan sabun, son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Özellikle cilt sorunlarına karşı etkili olan eşek sütü sabunu, ayrıca yaşlanma etkilerini geciktirmeye yardımcı oluyor ve cilt üzerinde oluşan çizgilerin görünümünü hafifletiyor. Bu doğal ürün, uzmanlar tarafından da tavsiye ediliyor.

Eşek sütü sabunu, ayrıca sivilce ve siyah noktalar gibi cilt problemlerine karşı da etkili oluyor. Uzmanlar, eşek sütü sabunu gibi doğal ürünlerin kullanımını öneriyor. Ancak sabun seçerken, kokuya ve rengine aldanmamak gerektiğinin altını çiziyorlar. Sağlıklı ve kaliteli bir sabun seçiminde, sabunun içerdiği maddeler ve cilde olan etkisi en önemli faktörler.

Güzelliğine önem veren genç kızlar, eşek sütünden üretilen sabunu tercih ediyor.

Tokat’ın Niksar ilçesinde eşek sütü sabunu üreten Elif Şimşek, başta Yozgat, Çorum ve çevre iller olmak üzere geniş bir yelpazeye pazarlama yapıyor.

Eşek sütü sabunu son yıllarda oldukça popüler hale geldi. Özellikle cilt sorunları ve cildin güzelleşmesi için tercih edilen eşek sütü sabunu, farklı sorunlara da çözüm olmakta. Yaşlanmanın etkilerini geciktirmeye ve var olan çizgilerin görünümlerini hafifletmeye yardımcı olan eşek sütü sabunu, faydalarından dolayı uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor.

ÇORUM’DA DA ÜRETİLEBİLİR

Eşek sütü sabununun Çorum’da da üretilebilmesi için bazı girişimciler hazırlık içerisinde.
Sabun üretiminin başlaması için en büyük ihtiyaç eşek sütü. Bunun için de bir çiftlik kurulması gerekiyor.

TOKAT – NİKSAR’DA ÜRETİLİYOR, HER TARAFA SATILIYOR 

Merzifon Havalimanından 1 ayda 10 bin 430 kişi uçtu Merzifon Havalimanından 1 ayda 10 bin 430 kişi uçtu

Tokat’ta hobi olarak evinde eşek sütü sabunu yapmaya başlayan ev hanımı Elif Şimşek, sanayi sitesinde açtığı dükkanda seri üretime geçti.
Elif Şimşek, Niksar ilçesinde dedesinden kalan kil ticaretini farklı bir boyuta taşıdı. Evinin alt katında yaklaşık 1,5 yıl önce kilden zeytinyağlı sabun yapmaya başlayan Şimşek, sabun çeşidini çoğaltmaya karar verdi. Edremit’ten getirttiği eşek sütü ile sabun yapmaya başlayan Şimşek, işlerinin artması üzerine sanayi sitesinde iş yeri kiraladı. Aldığı desteklerle sabun üretiminde kullanmak üzere makine satın alan Şimşek, eğitimini aldığı işini geliştirdi. Yurt içi piyasaya talep üzerine sabun üreten Şimşek, eşek sütü sabunun genç kızlardan ilgi gördüğünü kaydetti.

Şimşek, dedesinin mesleğini yaşatmaya çakıştığını ifade ederek, “Ailemiz Reşadiye’nin Hatipli köyünden olduğumuz için dedelerimiz kilcilik ile uğraşmış. Yozgat, Çorum, Tokat merkez olmak üzere birçok yerlere atlarla pazarlamış dedelerimiz. Yalnız akraba gününde işte benden büyük olan ablalarım “kil ortada kaldı, değerlendiremedik. Dünyada her türlü maden değerleniyor. Bizimki nerede kaldı” dediler. Bana kilin yere düşen itibarını kurtaracaksın dediler. Ben de bazı araştırmalar yaptım. Kilin macerası temizlikle başlamış. Bundan sonra da temizlikle devam etsin diyerek sabun üretimine başladım” dedi.

GENÇ KIZLAR İLGİ GÖSTERİYOR

Eşek sütü sabunun ilgi gördüğünü belirten Şimşek, “Eşek sütünün hücre yenileyici özelliği olduğu için eşek sütüne talep gelince ben de eşek sütünden sabun üretmeye başladım. Genelde eşek sütünden sabunu genç kızlar alıyor. Genelde ciltlerinin güzelliğine önem verenler oluyor” diye konuştu. 

SABUNUN RENGİNE VE KOKUSUNA ALDANMAYIN
Sabun, bilinen tarihine göre 5 bin yıldır hayatımızın vazgeçilmezi olarak görülüyor. Temizlik ihtiyacının yanı sıra saç dökülmesi, kırışıklık ve cilt lekeleri gibi bazı rahatsızlıklara iyi geldiği düşünülen çeşitli doğal sabunlar yoğun ilgi görüyor.

Sabunda koku, renk ve köpük kalitesi açısından ölçüt değil. Kötü ve zararlı olabilecek bir sabun, bir - iki ölçek hoş boya ve koku katılarak cezbedici hale getirilebiliyor. Bu durum, sizi sıkıntıya sokabilir.
Son zamanlarda yoğun ilgi gören sabunlardan birinin de eşek sütü sabunu olduğunun altını çizen üreticiler, “Eşek sütü sabunu ciltteki lekelere iyi geliyor. Özellikle doğum ve güneş lekesi için tercih ediliyor ama leke olması da şart değil, cilt için güzel bir sabun. Yenileyici ve besleyici. Eşek sütü sabunu sivilce ve siyah noktalara da iyi geliyor ama o daha çok cildin yapısına bağlı. Mesela aşırı yağlı cilt için kükürtlü katranlı öneriyoruz. Bu tarz rahatsızlıklarda sabunu kullanacak kişinin cilt yapısını bilmeden kullanmak fayda yerine zarar verir, cildin yapısını bozar. Örnek verecek olursak kükürt sabununun aşırı kurutma özelliği vardır, yağlı ciltte sivilceye müthiş faydası olur ama kuru cilt üzerinde uyguladığınızda çok berbat yapar. Bilmek lazım, bilerek kullanmak lazım” şeklinde konuştu.

Uzmanlar ise, “Sabunda kokuya ve renge kanmamak lazım. Çok kötü ve zararlı olabilecek bir sabunu bir iki ölçek hoş boya ve koku katarak cezbedici hale getirirler ama kullandığınızda sizi mahveder. Biz o yüzden hep söylüyoruz; koku, renk ve köpük sabun kalitesi açısından ölçüt değildir. Bir sabun kokmayabilir, az köpürebilir, ama çok güzel bir sabun olabilir” dedi.

EŞEK SÜTÜ SABUNUNUN FAYDALARI

Uzmanların verdiği bilgiye göre; eşek sütü sabunuyla cildinizin bebek gibi güzelleşmesi cilt problemlerinden kurtulmak mümkün. Eşek sütü ihtiva eden eşek sütü sabununda çok sayıda mineral ve vitamin bulunur. Bunlar da özellikle cilde çok faydalıdır. Yalnızca cilde değil saça da eşek sütü sabunu kullanılabilir. Akneler, sivilceler ve cilt lekeleri de eşek sütü sabunuyla geçiyor.

GENÇLİK İKSİRİ

Eşek sütü sabunu özellikle cilde çok fazla faydalıdır.
Kırışıklıkların geçirilmesine fayda sağlayan eşek sütü sabunu gençlik iksiridir. Cilde gençlik verir. Ciltten pürüz, sivilce, akne ve siyah noktaların da temizlenmesine destek verir. Çeşitli nedenlerle oluşan cilt lekelerinin geçmesini sağlayan eşek sütü sabunu, cilt kararmalarını da geçirir. Düzenli eşek sütü sabunu kullananların cildi ışıldar.
Pek çok faydasının yanında eşek sütü sabunu yüzü de peeling etkisi gösterdiği için beyazlatır. Eşek sütü sabunu ciltte artık şeklinde kalan ölü derinin arınmasını sağladığı için yüzde beyazlatma etkisi vardır.

NE KADAR SÜRE KULLANILMALI?

Genel olarak sabah ve akşam düzenli olarak eşek sütü sabunu kullanımı tavsiye edilmektedir. Faydasının anlaşılması için de ortalama 3 ile 6 ay arasında kullanılmalıdır.

SAÇ İÇİN DE FAYDALI

Eşek sütü sabunu yalnızca cilde değil saça da faydaları. Hatta eşek sütü sabunu saça faydaları mucizevidir. Hem saçları hem de saç derisini tamamen yenileyip saçın istenilen canlılığa sahip olmasını sağlar.
Çünkü eşek sütü sabunu cilt için doğal nem terapisi sağlar. Zarar görmüş cilt dokusunu onarır, cildi yeniler ve cildi gençleştirir.

Kubilay Olcan