Türk şiirinin ‘Beyaz Kartalı’ olarak bilinen Bahattin Karakoç, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Osmancık Şubesi tarafından Osmancık’ta anıldı.

Ömer Derindere Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni Osman Yaşar Pehlivan, yakın bir zamanda rahmetli olan Bahattin Karakoç’un hayatı ve edebi şahsiyeti hakkında bilgiler verdi. Programda ayrıca öğrenciler Bahattin Karakoç’un şiirlerinden bazılarını okudular.

"O, bir şiirinde "Kartalca yaşayıp ölmek isterim." diyor. Vakur duruşu, soylu şiir anlayışı, yüreğindeki zirve aşkı, keskin gözlem gücü ve ak saçlarıyla o, edebiyat dünyasında "şiirimizin beyaz kartalı" unvanını alarak isteğine kavuşmuştu. Karakoç'a bugüne kadar “Türk şiirinin aksakalı”, “şiirimizin ak kanatlı kartalı”, “Türk Şiirinin Yaşayan Dede Korkut’u” ve “Türkmen Dervişi” unvanları lâyık görüldü. Anadolu’nun uç beyi sayıldı. Bu gür akan çağlayan için farklı yakıştırmalar, değişik değerlendirmeler yapıldı. Şiirin bu karasevdalı ihtiyar delikanlısı, sanatıyla ve taviz vermeyen, bel bükmeyen duruşuyla, aklaşan saçlarına rağmen her dem taze, her zaman genç..." diye konuşmasına başlayan Osman Yaşar Pehlivan, Karakoç’un hayatı hakkında bilgiler verdi.

"Kendisine dokunan şiirleri sever ama etki altında kalmaz. Hiçbir ustayı taklit etmeye çalışmaz… Bir defa birinin gölgesinde kalırsan bir daha doğrulamazsın şuuruyla sevdiği şairlerin gölgesine sığınmaz" diye sözlerine devam eden Osman Yaşar Pehlivan, Bahattin Karakoç’un edebi şahsiyeti hakkında bilgiler verdi.

Pehlivan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bahattin Karakoç, yüzü sözü özüyle baştan ayağa Anadolu’dur. Kalkınmanın, bu hamleyi yapmanın mekânı olarak da Anadolu’yu görür. Ona göre Mevlâna burada parlamıştır. Yunus Emre buranın diliyle konuşmuştur. Karacaoğlan, Dadaloğlu, hepsi, Anadolu’nun ürünüdür. Ne zaman şahlandırırsak Anadolu’yu, yeniden var oluruz, yeniden güçleniriz, düşüncesinde olmuştur daima.

O milli bir duruşun milli bir bakışın şairidir. Onda vatan ve bayrak, bir sevgili, âşık olunan bir yardır. Şiirlerinde, yabancılaşmaya ve değerlerin yozlaşmasına da karşı çıkmıştır. O, abartıya varmayan bir dille ve kelimelere yüklediği yeni çağrışımlarla şiirini yazar. Kelime hazinesi en zengin şairlerden birisidir. Onun şiirlerinin temelinde gücünü inancından alan bir iyimserlik ve tevekkül yatar. Onun için edebiyat edeptir."

Osman Yaşar Pehlivan, Bahattin Karakoç’a ait anekdotlarla konuşmasını bitirdi.

Programda Osmancık Ömer Derindere Fen Lisesi öğrencilerinden Buket Arpaguş ‘Beyaz Dilekçe’, Nurten Kurşun ‘Ihlamurlar Çiçek Açtığı Zaman’, Gamze Sarı ‘Kepez’, Yeter Aysu İncekar ‘Leyl ü Nehar’, Dilara Kükner ‘Ateş Olan Sözleri Yine Söylettin Bana’ adlı şiirlerini okudular.