Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü ile Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa planladığı 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli tanıtım programları tamamlandı.

Hitit Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Koordinatörlüğü ile Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğünün ortaklaşa düzenlediği ilçe lise Müdür, Müdür Yardımcıları ve Rehber öğretmenlere yönelik yapılan tanıtım programlarından ilki Osmancık’ta olmak üzere sırasıyla İskilip, Merkez, Alaca ve Sungurlu’da gerçekleştirildi.

MEYOK Koordinatör Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Güngör Karakaş, Sosyal Bilimler ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokullarında 2018-2019 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanacak olan 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modeli hakkında bilgiler verdi.

Dr. Öğr. Üyesi Karakaş, 3 dönemi teorik ve uygulamalı dersler, 1 dönemi de sektördeki ilgili işletmelerde gerçekleştirilecek olan 3+1 İşyeri Uygulaması Eğitim Modelinin amacının uygulama becerisine sahip nitelikli insan yetiştirmek olduğunu belirtti.

Karakaş, 3+1 eğitim modeli ile birlikte, teknolojik gelişmeleri takip edebilecek, teorik bilgisini uygulama becerine dönüştürebilecek, iş deneyimi ve disiplinine sahip ara eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti. Meslek Yüksekokulu öğrencilerinin daha kolay iş bulma fırsatı imkanı sunan bu model ile öğrencilerin daha avantajlı bir konuma geleceklerini söyleyen Karakaş, işyeri uygulaması eğitim modelinin sektör, üniversite, öğretim elemanı ve öğrenci açısından da pek çok faydasının olduğunu vurguladı.

Yapılan programlar hakkında konuşan MEYOK Koordinatörü ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya Işık ise: “Bugün ülkemizde 185 üniversitede 970’e ulaşan sayıda meslek yüksekokulu vardır. Meslek Yüksekokullarında öğrenim gören öğrenci sayısı ise bugün 2 buçuk milyonun üzerindedir. Bu rakam yükseköğretimdeki öğrenci sayısının yaklaşık %30’una karşılık gelmektedir. Üniversitelerimizde okuyan öğrenci sayıları açısından değerlendirildiğinde yüksekokulların ülkemizde bu kadar büyük bir paya sahip olması gerçekten üzerinde hassasiyetle ve çok yönlü bir şekilde durulması gereken bir husustur. İstihdam odaklı mesleki eğitimin öneminin bugün çok daha açık bir şekilde anlaşıldığı ortadadır. MEYOK olarak bizde bundan sonraki süreçte kaliteli ve nitelikli bir eğitim-öğretim anlayışıyla bizzat öğrencilerimizi iş başı pratikleri ile yetiştirmek ve vasıflı, mesleğinde aranan elemanlar olarak mezun etmek istiyoruz. Bu bağlamda 3+1 İşyeri Uygulamaları Eğitim-Öğretim Modelini tanıtmak ve farkındalık oluşturmak amaçlı saha çalışmalarımızı başlatmış bulunuyoruz. Milli Eğitim’e bağlı Ortaöğretim Kurumlarımızın idareci ve rehber öğretmenlerine söz konusu eğitim modelini anlatmak amacıyla Çorum İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle Çorum Merkez ve ilçelerimiz olmak üzere beş toplantı tertipledik” ifadesini kullandı.

Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Reha Metin Alkan da: “Meslek Yüksekokulumuz 1976 yılında kurulan Türkiye’nin ilk meslek yüksekokullarından biridir. Görevde bulunduğumuz süre içerisinde meslek yüksekokullarına gereken değerin ve önemin verilmesi için büyük bir çaba sarf ederek, yüksekokullarının mevcut algısının değiştirilmesi için büyük bir çaba gösterdik. Bu noktada gerekli yatırımların yapılması hususunda ilk dikkate aldığımız yerleşkelerden biri, meslek yüksekokulu kampüsü olmuştur bunun nedeni ise mesleki ve teknik eğitime olan inancımızdır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapmış olduğu akademik açılış toplantısında YÖK Başkanı’ndan istemiş olduğu ve özellikle üzerinde durduğu nokta; mesleki ve teknik eğitim konusunda Meslek Yüksekokullarına mutlaka gereken ağırlığın verilerek, sektörün ihtiyacı olan ön lisans mezunu öğrencilerin en nitelikli ve donanımlı şekilde yetiştirilmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması, olmuştur” diye konuştu.

Ayrıca üniversite sanayi işbirliğinin geliştirilmesi için MEYOK Koordinatörlüğü kapsamında üniversitenin 3+1 Eğitim Modeli Sistemi’ne geçeceğinin de altını çizen Rektör Prof. Dr. Alkan, “Bu sistemle birlikte diğer üniversiteler, Hitit Üniversitesi’ni örnek alacak ve üniversitemiz bu noktada öncü bir konumda yer alacaktır. 3+1 sistemiyle birlikte öğrencilerimizin 3 dönem eğitimlerini tamamladıktan sonra 1 dönem bizzat sektörün içinde çalışarak iş hayatında yer alacak ve eğitimlerini tamamlayacaklardır. Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Üniversite-Sanayi işbirliğinin sağlanması açısından gerçekten önemli bir noktada yer almaktadır” şeklinde konuştu.