Bugün 24 Kasım, “Öğretmenler Günü”…

Türkiye Cumhuriye’nin ilk Baş Öğretmeni Atatürk olmak üzere, ilkokul öğretmenim rahmetli Rahmi Aksan’ın ve bütün öğretmenlerimin, öğretmen arkadaşlarımın öğretmenler gününü kutlar selam, sevgiler ve saygılar sunarım.

Ayten Alpman’ın meşhur ettiği bu şarkının aslı Yahudi ezgisinin yiddish sözleriymiş. Yahudi Hahamın da eninde sonunda insan olduğunu, ancak mutlu olduğu zaman bir şeyler öğretip şarkı söyleyebileceğini anlatıyormuş..

Havasına suyuna taşına toprağına, / Bin can feda bir tek dostuma,

Her köşesi cennetim ezilir yanar içim, / Bir başkadır benim memleketim…

23 Eylül Cumartesi akşamı Bodrum kalesinde Bodrum Belediyesi Türk Musikisi Derneği Klasik Türk Müziği Korosunun konserine gittim.

Şef Halil İbrahim Yüksel’in yönettiği konser sonunda bis şarkısı olarak Ayten Alpman’ın meşhur ettiği “Bir başkadır benim memleketim” adlı şarkının ara nağmesi çalınırken ekranda, “Çorum” yazınca, “kurban olayım Çorum’a” dedim. Yanımdaki bey, “Çorum’lu musunuz?” dedi. “Evet” dedim, “ben de Osmancık’lı sayılırım“ dedi. 1946-1947 yıllarında Osmancık’ta sağlık memurluğu yapan Bahattin Evren’in oğlu Erol Evren’nim” dedi. 1941 doğumlu, makine mühendisi Erol beyle böyle tanıştık.

Benim gibi Göztepe’de yaşayan Erol Evren’le geçen gün Özgürlük parkı Fua kafede buluştuk. 1946-1947 yıllarında Osmancık’ta Orman idaresi yakınında bir lojmanda kalmışlar. “Çok yakın bir evde Osman ve Ayla? kardeşler oturuyordu.” dedi.

Hemen telefonla Avukat Cevdet Saraçer ağabeyi ve Aycan ablayı arayarak Erol beyle görüştürdüm. Çok memnun kaldılar. Daha sonra Osman Dinçer’i aradım ve Osman ağabeyle görüştürdüm. Aycan abla da, Osman ağabey de Erol’u hatırladılar.

Sohbeti iyice koyulaştırınca, “Hocam eşim Kaşgar’lı Rabuhan Bilsel emekli Edebiyat öğretmenidir. Bir kızım, bir oğlum var. Kızım ABD’de, oğlum Kanada’da yaşıyor.

“Yıllar önce ABD’ de Seattle’de yaşayan kızımı ziyarete gittiğimizde Osmancık’lı bir bayan bizleri sabah kahvaltısına davet etmişti.” dedi.

Babası Makine mühendisiymiş ve Adana Bossa fabrikasında çalışmış. Hemen aklıma Ömer Derindere ağabeyin eniştesi Hasan Akyüz geldi. Hasan beyi arayarak, “Üstad senin ABD’de Seattle’de yaşayan kızın var mı?” dedim. “Var, hocam, hayrola” dedi. ”

Kısaca olayı anlattım ve 25 Kasım Osmancık’lılar toplantısına davet ettim.

Erol beyin Özgürlük parkından tanıştığım ağabeyi Prof. Dr. Güngör Evren’de İTÜ’de profesör olup Prof. Dr. Tevfik Ayan’ın arkadaşıymış.

Osmancık’tan telefonla aradığım Prof. Dr. Tevfik Ayan, “ Ahmet’ciğim, yıllar evvel Prof. Dr. Güngör Evren’le beraber Osmancık’a gelmiş Avukat Cevdet ağabeyin evinde Muammer Okutan’ın udu eşliğinde şarkılar söylemiş ve güzel bir musiki akşamı yaşamıştık.” dedi.

saygıyı, muhabbeti ve paylaşmayı çok seven bir garip Osmancık’lı olarak ben böylesine güzel dostluklar yaşıyorum sevgili okurlar. 25 Kasım’da İstanbul Kadıköy’de yapacağımız Osmancık’lılar toplantısına sizleri de beklerim.

BÜYÜK KULÜP KLÂSİK TÜRK MÜZİĞİ KOROSUNUN ATATÜRK KONSERİ

19 Kasım Pazar akşamı şef Taylan Kendirli’nin yönettiği, Bekir Ünlüataer’in

konuk sanatçı olarak yer aldığı Büyük Kulüp Korosunun muhteşem Atatürk

konserini nefeslerimizi tutarak izledik. TRT sanatçısı Bekir Ünlüataer, sözlerini Behçet Kemal Çağlar’ın yazdığı, Münir Nurettin Selçuk’un Rast makamında bestelediği ağıt şarkısıyla hepimizi ağlattı.

her ocağın söndü alevi, / Yeryüzü dediğin bir ölü evi.

Cihan türbe olsa almaz bu devi, / Ata’n gitti millet başın sağ olsun,

Ölümü devr açsın yeni çağ olsun, / Dağlar birer birer yanardağ olsun,

Türk’ler yüreğini dağlasın gayrı, / Cihan da bizlerle ağlasın gayrı…

Büyük Kulüp korosunun Atatürk şarkıları konseri tek kelimeyle muhteşemdi.